Πολιτική|07.06.2024 11:00

Ευρωεκλογές 2024 - Μητσοτάκης: «Όταν πολιτεύεσαι ξεκινάς με την αρχή ότι δεν σε αγαπούν όλοι»

Newsroom

Μία διαφορετική συνέντευξη μέσα από ένα κινούμενο αμάξι έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δύο μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον κωμικό και YouTuber Γιάννη Σαρακατσάνη κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες την 9 η Ιουνίου, «γιατί πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα λαμβάνονται στο ευρωκοινοβούλιο. Έχει λοιπόν σημασία να εκλέξουμε ευρωβουλευτές που θα εμφανίζονται με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας».

Οι Βρυξέλλες επηρεάζουν τις ζωές μας

«Αυτό που θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια αφορά τις ζωές μας, δεν είναι αφηρημένη έννοια οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πρέπει να πολεμήσουμε την αδιαφορία ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μας αφορούν. Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο ή η πρόεδρος της Κομισιόν. Το Ευρωκοινοβούλιο ρυθμίζει σε ένα βαθμό και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ρυθμίζει ποιες χώρες είναι στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε.

«Εντός της Ευρώπης υπάρχουν πολλοί αντιευρωπαϊστές όπως το ΚΚΕ που εκλέγει ευρωβουλευτές. Είναι κρίσιμο να υπάρχει πλειοψηφία που στηρίζει την Ευρώπη» πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι «η ΝΔ είναι κόμμα ταυτισμένο με την Ευρώπη, ο ιδρυτής μας ο Κώστας Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη το 1974. Είμαστε ένα κόμμα που ξέρει πώς να διαπραγματεύεται στην Ευρώπη. Είμαστε το μεγαλύτερο ευρωκόμμα, είμαστε το μεγαλύτερο ποσοστιαία κόμμα του ΕΛΚ».

Την ίδια ώρα,  παρατήρησε ότι «δυστυχώς δεν ισχύει η εθνική σύμπνοια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, μεταφέρουμε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση εκεί. Υπήρξαν ευρωβουλευτές που πρότειναν την περικοπή κονδυλίων θεωρώντας ότι έτσι τιμωρούν την κυβέρνηση».

Ορισμένοι πολιτικοί προωθούν και αναπαράγουν εν γνώσει τους fake news 

Ερωτηθείς για την τοξικότητα στην πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκη αρχικά να σημειώνει ότι «η Δημοκρατία είναι η δυνατότητα να επιλύουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο και να μεταβιβάζουμε την εξουσία χωρίς πάθη. Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί. Δυστυχώς, στην εποχή του διαδικτύου αυτό δεν ισχύει σε κάποιο βαθμό πια. Δυστυχώς, οι πολιτικοί δεν πάνε πίσω και αναπαράγουν αυτή την τοξικότητα και προωθούν εν γνώσει τους fake news».

Ωστόσο, παρατήρησε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και σχολίασε πως «υπάρχει όμως ένα ζήτημα γιατί σε λίγο δεν θα ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι, ή θα παρακολουθούμε μόνο τους ανθρώπους με τους οποίους ταυτιζόμαστε».

Όταν μπαίνεις στην πολιτική ξεκινάς από την αρχή πως δεν σε αγαπούν όλοι 

Ερωτηθείς πώς διαχειρίζεται την τοξικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «όταν πολιτεύεσαι ξεκινάς με την αρχή ότι δεν σε αγαπούν όλοι, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκλογές. Το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας αλλά αυτό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του. Όσο κι αν είμαι σκληραγωγημένος με την κριτική, τα πολύ κακοπροαίρετα σχόλια σε επηρεάζουν. Τη χρήσιμη κριτική την ακούμε, αλλά είναι άλλο να επιτίθενται σε μένα και άλλο να ακουμπάνε την οικογένεια, εκεί είναι πιο επώδυνα και δύσκολα τα πράγματα».

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στις επέθεσες που δέχθηκε η οικογένεια του και συγκεκριμένα η σύζυγος του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. «Ήταν πολύ δύσκολο. Εγώ έχω το γκλάμουρ της δουλειάς, η οικογένεια όχι, βάζει πλάτη, έκανε μεγάλες υποχωρήσεις και το να δέχεται και λάσπη είναι πολύ. Καλά κάνει και καταφεύγει στη δικαιοσύνη».

Όσον αφορά τα παιδιά του είπε ότι «το καθένα τα χειρίζεται διαφορετικά. Ο γιος μου είναι πιο ενεργός και του είπα ότι αν είσαι ενεργός, πρέπει να είσαι έτοιμος να ακούσεις πράγματα».

«Η μια είναι αντίδραση αναχωρητισμού στη λογική "γιατί έχω μπλέξει". Αυτό δεν υπάρχει για μένα γιατί ξέρω τους κανόνες, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ο πατέρας μου είχε δεχθεί επιθέσεις. Το δεύτερο είναι να τα βάλεις με κάποιους, να τους τιμωρήσεις. Αυτό δεν επιτρέπεται να το κάνεις. Είμαι πρωθυπουργός όλων. Έχω κάνει επιλογή να είμαι κοντά σε αυτούς που με χρειάζονται περισσότερο» συνέχισε.

Έχω κάνει ψυχοθεραπεία 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει κάνει ψυχοθεραπεία «και θεωρώ ότι όποιος έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες δεν θα πρέπει να ντρέπεται να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Χαίρομαι που τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν ακομπλεξάριστα την προσφυγή σε έναν ειδικό».

Δήλωσε ότι παίρνει δύναμη «όταν βλέπει τη δουλειά του να πιάνει τόπο, όταν βλέπω ένα άτομο με αναπηρία να έχει προσωπικό βοηθό, όταν βλέπω ένα νέο ζευγάρι να αποκτά σπίτι, ένα ζευγάρι που απέκτησε παιδί και πήρε το επίδομα γέννας. Αυτές είναι οι νίκες που μου δίνουν περισσότερη δύναμη από ό,τι ένα δημοσίευμα ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα».

Τέλος, αποκάλυψε πως αυτή την περίοδο τελειώνει «Το Μουσείο της αθωότητας» του Ορχάν Παμούκ κι ότι έχει ξεκινήσει το «Παράδοξη χώρα», «από ένα Έλληνα πολιτικό επιστήμονα που συγκρίνει Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία μετά την κρίση και είναι χρήσιμο για μένα».

ευρωεκλογές 2024Νέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα