Πολιτική|08.06.2024 06:41

Ευρωεκλογές 2024: Ο απόλυτος οδηγός για εκλογικό τμήμα, σταυρούς και αποτελέσματα

Newsroom

Ένα μόλις 24ωρο απομένει για να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής (9/6) για τις Ευρωεκλογές 2024 που θα αναδείξουν τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία διεξάγεται στα εκλογικά τμήματα αλλά και μέσω της επιστολικής ψήφου. Αρκετοί πολίτες επέλεξαν να ασκήσουν με αυτόν τον τρόπο το εκλογικό τους δικαίωμα αποστέλλοντας, στις προβλεπόμενες προθεσμίες, τον σχετικό φάκελο με το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους.

Την Κυριακή (9/6) καλούνται να ψηφίσουν 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ευρωεκλογές 2024: Με ποιο έγγραφο ψηφίζεις

Οι εκλογείς αφού προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο και παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή οφείλουν να επιδείξουν την ταυτότητά τους προκειμένου να επαληθευτεί η εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μπορεί να γίνει με:

  • την αστυνομική τους ταυτότητα ή
  • τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
  • το διαβατήριό τους ή
  • την άδεια οδήγησης ή
  • το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή
  • με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε που ψηφίζεις την Κυριακή

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσιμη την πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις», στην οποία μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν για τα εκλογικά κέντρα. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να δούν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

Μπείτε στην πλατφόρμα από εδώ. 

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Σημειώνεται πως τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ευρωεκλογές 2024: Πότε ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024, ενώ στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα. Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το exit pollΠερίπου στις 20:30 αναμένεται να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα περίπου στο 10%, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές.

Ευρωεκλογές 2024: Tα μέτρα της Τροχαίας – Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας θα εφαρμόσει η Τροχαία σε όλη την επικράτεια, κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή (7/6) έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια και ειδικότερα, σύμφωνα με την Τροχαία:

  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Ευρωεκλογές 2024: Η Ευρώπη εκλέγει τους Ευρωβουλευτές της

Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την αρχή έκαναν οι Ολλανδοί οι οποίοι την Πέμπτη (6/6) πήγαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Παρασκευή (7/6) στις κάλπες προσήλθαν η Ιρλανδία και η Τσεχία. Εκεί οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες για να ψηφίσουν (Παρασκευή και Σάββατο). Το Σάββατο (8/6) είναι η σειρά των Σλοβακίας, Μάλτας και Λετονίας. Την Κυριακή (9/6), ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

Ευρωεκλογές 2024: Ο «χάρτης» του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Μετά τις Ευρωεκλογές 2024, οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αυξηθούν από 705 σε 720. Αυτή η αύξηση κατά δεκαπέντε έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν δώδεκα χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες. Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Οι έδρες ανά χώρα για τις εκλογές του 2024

ειδήσειςευρωεκλογές 2024επιστολική ψήφοςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρα