Πολιτική|07.06.2024 22:00

Ευρωεκλογές 2024 - Μητσοτάκης: «Η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς» - Πυρά σε αντιπολίτευση, μηνύματα σε Άγκυρα, Τίρανα, Σκόπια

Αλέξανδρος Διαμάντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα ότι «η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελευταία του ομιλία στο Σύνταγμα, πριν τις ευρωεκλογές. Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους (που οι περισσότεροι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΝΔ, σύμφωνα με τις μετρήσεις), ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε αδράνεια ούτε εύκολους πειραματισμούς και δήθεν διαμαρτυρίες, επιπόλαιες επιλογές που μπορεί να αποδειχτούν πολιτικές αυτοχειρίες.

Και αυτό διότι, όπως επισήμανε, θα κριθούν στοιχήματα που συνδέονται με τη ζωή στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, καταλόγισε ευθύνες «σε εκείνους που βρέθηκαν στην Ευρώπη για να δυσφημούν την ίδια τους την πατρίδα», αναφερόμενος κυρίως στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε, αντίστοιχα, ότι «έχουμε ανάγκη από ευρωβουλευτές που θα φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το πετύχει».

«Να είναι απέναντι σε αυτούς που βρέθηκαν για χρόνια στην Ευρώπη, μόνο και μόνο για να δυσφημούν την πατρίδα μας. Που έφτασαν στο σημείο μέχρι και να ζητήσουν τη διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης. Τέτοιους εκπροσώπους δεν τους θέλουμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «όλη η Ελλάδα είναι μπλε», κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, «μήνυμα ευθύνης και νίκης που πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο ηχηρά στην κάλπη». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή στα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση θύμισε ότι «εμείς καθιερώσαμε τον Έβρο το 2020 ως ευρωπαϊκό σύνορο, πιέσαμε την ΕΕ να θέσει πλαφόν στο φυσικό αέριο όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ διαπραγματεύτηκα 36 δισ. ευρώ που φέραμε στη χώρα από το ταμείο Ανάκαμψης». Θύμισε, δε, ότι η αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να ζητά την διακοπή της χρηματοδότησης.

«Το 2027 ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ»

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες κατά των αθέμιτων πρακτικών που τροφοδοτούν την ακρίβεια. «Από την αντιπολίτευση ακούμε ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης με το σύνθημα ανατροπή. Αλλά ανατροπή τίνος, των αυξήσεων στους μισθούς που έδωσε η ΝΔ, των ανακαινίσεων των νοσοκομείων, της επέκτασης του Μετρό, και το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ειδική μνεία έκανε στη νέα αύξηση του ΑΕΠ αλλά και στη μείωση της ανεργίας από το 18% στο 10 %. «Δεν θα πάψουμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας μέχρι να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια», σημείωσε και παράλληλα έστειλε το μήνυμα της επόμενης ημέρας στη χώρα: «Νιώθουμε, ακούμε, μπορούμε, και προσπαθούμε γιατί η Ελλάδα του 2024 είναι μια νέα Ελλάδα πολύ καλύτερη».

Άλλωστε, όπως είπε, «γίνονται πολλά αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα» και επανέλαβε ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ, «το επαναλαμβάνω και σήμερα».

«Η Ελλάδα δεν θέλει να ζει επικίνδυνες καταστάσεις με την Τουρκία»

Επανερχόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι θέλει να ναρκοθετήσει την τροχιά της ανάκαμψης. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ η Ελλάδα να ξαναγυρίσει πίσω στην εποχή που η Ελλάδα που φλέρταρε με τη χρεοκοπία», επανέλαβε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το πραγματικό στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να τρέξουμε πιο γρήγορα και να φανούν ποιοι θέλουν να πατήσουν φρένο και ποιοι γκάζι. Πραγματικός μας εχθρός είναι τα πραγματικά προβλήματα, όμως για να αντιμετωπίσουμε οφείλουμε να κλείσουμε την πόρτα στα λεφτόδεντρα που μας πάνε στον έλεγχο της οικονομίας, και σε αυτούς που θέλουν να πριονίσουν το ανάστημα της χώρας ενόψει δύσκολων χειρισμών που μας περιμένουν στα εθνικά θέματα. Μετά την Κυριακή η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της ισχυρής Ελλάδας».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στα εθνικά θέματα. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ζει επικίνδυνες καταστάσεις με την Τουρκία για να τοποθετήσει το δίλημμα των εκλογών: «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω και την απάντηση θα δώσουμε στην κάλπη: "μόνο μπροστά"».

ΕυρωεκλογέςΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές 2024Κυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές αποτελέσματαειδήσεις τώρα