Πολιτική|08.06.2024 06:55

Ευρωεκλογές 2024: Τι θα κρίνει τον επόμενο Επίτροπο και τα σενάρια για ισχυρό χαρτοφυλάκιο - Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές και σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία το βάρος από την κυβέρνηση πέφτει στην αύξηση των ποσοστών συμμετοχής. Παράλληλα βέβαια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν πάρει «φωτιά» τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και για την κατανομή των χαρτοφυλακίων.

Τι θα κρίνει τον επόμενο Επίτροπο και τα σενάρια για ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει σενάρια πως θα μπορούσε να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά « δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Τονίζει δε στις δημόσιες παρεμβάσεις του πως «εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Άρα, αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει για εμένα»

Ωστόσο είναι πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ την επόμενη μέρα να είναι οι κύριοι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μάλιστα σε μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να είναι το μεγαλύτερο -ποσοστιαία - κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εξηγεί για ποιο λόγο αυτό είναι σημαντικό.

Ειδικότερα σημειώνει πως την επόμενη ημέρα θα γίνει μια σύνθετη διαπραγμάτευση, καθώς κάθε πολιτική ομάδα, προφανώς θέτει τις δικές της προτεραιότητες. Και προχθές υπογράμμισε σε συνέντευξη του «πιστεύω ότι, καθώς φαίνεται, θα έχω μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό έναν ρόλο να παίξω σε αυτή τη διαπραγμάτευση, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος»

Κρίσιμο είναι και το ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η χώρα την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει κάποιο χαρτοφυλάκιο που να σχετίζεται με την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «χαρτοφυλάκιο για την ακρίβεια δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό, παραδείγματος χάρη, πολύ ισχυρό. Και σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Δεν μπορώ να σας πω ποιο, γιατί δεν εξαρτάται από μας».

Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορα σενάρια και ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με το Politico τα χαρτοφυλάκια που θα ενδιέφεραν την ελληνική πλευρά είναι αυτά της μετανάστευσης και της άμυνας. Ωστόσο έχουν αναζωπυρωθεί και τα σενάρια για ένα χαρτοφυλάκιο με οικονομικό «χρώμα», όπως για παράδειγμα αυτό της ενέργειας.

Στο μεταξύ κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός για τον νέο Επίτροπο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε χαρακτηριστικά «πρώτα συζητάμε χαρτοφυλάκιο και μετά συζητάμε πρόσωπο». Ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιλέγει κάποιο από τα γνωστά ονόματα της κυβέρνησης (όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Νίκη Κεραμέως ή ο Θόδωρος Σκυλακάκης). Με τις τελικές αποφάσεις να κλειδώνουν, αφού πρώτα αποφασιστεί το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα.

Το ευρωπαϊκό σκηνικό της επόμενης μέρας

Στην ανάγκη την επόμενη μέρα στην Ευρώπη να υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία, η οποία να πρεσβεύει την ευρωπαϊκή λογική αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. «Κοιτάξτε, η Ευρώπη χτίστηκε μέσα από μια μεγάλη συμμαχία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των κεντροαριστερών δυνάμεων, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στον πυρήνα της αυτή η συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί ακέραια» σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα, το τονίζω, χώρες, κυβερνήσεις, κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι να πιστεύουν στην ιδέα της Ευρώπης έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και με τους οποίους μπορούμε, παρά τις επιμέρους μας διαφωνίες, να συμπλεύσουμε ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αυτό μπορεί να είναι και καλοδεχούμενο». Για να προσθέσει «αλλά δεν θεωρώ, σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τον πυρήνα αυτής της συμμαχίας που πιστεύω, ότι παρά τις δυσκολίες, την πήγε μπροστά την Ευρώπη. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν άκρα στην Ευρώπη, ακραία κόμματα».

Αναλυτές εκτιμούν πως για πρώτη φορά ακροδεξιά και αντισυστημικά κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν περίπου το ένα τέταρτο των εδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν τελικά οι ισορροπίες αλλά και αν θα υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις. Ένα θέμα για παράδειγμα που θα έχει ενδιαφέρον είναι πως θα κινηθεί τελικά η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι από το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)

Οι ελληνικές προτεραιότητες

«Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις ευρωεκλογές. «Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και ψηφίζουμε για να ακουστεί ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, όπου θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κυβερνών κόμμα δίνουν έμφαση σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόταση για μία κοινή αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, η συζήτηση για αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής αλλά κι αν θα έχουμε για παράδειγμα ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης

ΚομισιόνΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα