Πολιτική|08.06.2024 07:32

Ευρωεκλογές 2024: Γιατί να ψηφίσω αντί να πάω για μπάνιο;

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Όλα δείχνουν ότι, οι αυριανές Ευρωεκλογές 2024 θα σηματοδοτήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές – αν όχι όλες- τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και η αποχή αναμένεται να καταγράψει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.

Η αλήθεια είναι ότι, σε μία ΕΕ που οι χώρες λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες σε μία σειρά από ζητήματα, μπορεί να φαντάζει μάταιο το να πάει κανείς στις κάλπες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στο ethnos.gr οι Press Officers του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Άννα Ευσταθίου και την Ελβίρα Φόρτε, «η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας βήμα για κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο σημείο για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών της και για τοn λόγο αυτό χρειάζεται επαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον ρόλο και τις επιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών στη ζωή μας».

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τη λειτουργία, τις αποφάσεις και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τη διευκόλυνση της επαφής μεταξύ των πολιτών και των ευρωβουλευτών. Το Γραφείο επίσης εργάζεται στενά με τα ελληνικά ΜΜΕ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας στα ερωτήματά τους. Συνδέεται επίσης με πολίτες και φορείς, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσής του. Η ύπαρξή του είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ενημέρωσης και τη διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με δεδομένο ότι, η ψήφος και οι βουτιές συνδυάζονται, μιλήσαμε με τις Press Officers για τον τρόπο που οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, την αποχή, και τους τρόπους να συνδιαμορφώσουμε τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις προκλήσεις. 

«Διαφαίνεται ανοδική τάση στους εκλογικούς δείκτες»

Σε τι βαθμό, οι αποφάσεις του ΕΚ επηρεάζουν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών πρακτικά, στην καθημερινότητα τους;

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν απτή επίδραση στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών σε πολλούς τομείς καθώς διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις συνθήκες ζωής για τους Ευρωπαίους. Για παράδειγμα, άνω του 70% της ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς. Αποφάσεις για θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, η δικαιοσύνη και η ισότητα των φύλων έχουν απτές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Παράλληλα, οι αποφάσεις για την ενιαία αγορά και την ελεύθερη κυκλοφορία καθορίζουν τις ευκαιρίες που έχουν οι Ευρωπαίοι για εργασία, μετακίνηση και εμπορικές συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, είναι σαφές ότι οι ρυθμίσεις που θεσπίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπερνούν σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που απολαμβάνουν.

Με δεδομένα και τα μεγάλα ποσοστά αποχής από τις ευρωπαϊκές εκλογές, μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο να μην ψηφίζει απλώς για εθνικές κυβερνήσεις. Έτσι κι αλλιώς μπορεί κανείς (σε καίρια ζητήματα όπως, π.χ. η ακρίβεια) να καταλάβει ότι σε πολλά θέματα οι χώρες της ΕΕ λειτουργούν με διαφορετικές «ταχύτητες». Ισχύει αυτή η εντύπωση; Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το ΕΚ και επηρεάζουν τις ζωές μας;

Το 2019 συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6%). Σύμφωνα με το πρόσφατο εαρινό Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (συμμετείχαν 26.000 πολίτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ), το 81% των Ευρωπαίων αλλά και το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης, ενώ έξι στους δέκα πολίτες ενδιαφέρονται για τις εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, 11 ποσοστιαίες μονάδες περισσότεροι από την ίδια χρονική στιγμή σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Παρόμοιο ποσοστό παρατηρείται και στην Ελλάδα (60%). Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται να υπάρχει μια ανοδική τάση στους εκλογικούς δείκτες για τις επικείμενες εκλογές, καθώς 76% των Ελλήνων πολιτών δήλωσε ότι είναι πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

Όμως, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία της ψήφου σε αυτές τις υπερεθνικές εκλογές. Είναι κατανοητό γιατί πολλοί μπορεί να αισθάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με διαφορετικές «ταχύτητες» σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κρίση κόστους ζωής, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν τη σημασία της. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη παραβλέπει τον πολύ πραγματικό και απτό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Για παράδειγμα, η ΕΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θέσπιση νομοθεσίας που επηρεάζει άμεσα την προστασία των καταναλωτών, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και πολλά άλλα. Ένα βασικό κομμάτι της νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ είναι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ο οποίος θέτει αυστηρά πρότυπα για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα. Αυτό είχε σημαντική επιρροή στο ψηφιακό απόρρητο και την ασφάλεια για όλους τους πολίτες της ΕΕ, υπερβαίνοντας κατά πολύ αυτό που θα μπορούσε να επιτύχει οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση από μόνη της. Ομοίως, η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στον καθορισμό φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών και στόχων ανανεώσιμης ενέργειας, οδηγώντας τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία που θα ωφελήσει τις επόμενες γενιές.

Επιπλέον, το πρόγραμμα Next Generation EU, ένα μαζικό πακέτο χρηματοδότησης για την ανάκαμψη από την πανδημία, είναι ένα παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συντονισμένης δράσης που ωφελεί όλους τους πολίτες της ΕΕ. Για τη θέσπισή του και την κατεύθυνση των πόρων σε έργα που ωφελούν τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση (31 δις ευρώ) για την ενίσχυση της οικονομίας και την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.

Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται αποκομμένο από τις καθημερινές ανησυχίες, το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει πραγματικό αντίκτυπο τις ζωές όλων των Ευρωπαίων. Η ψηφοφορία σε αυτές τις εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα συμφέροντα των πολιτών εκπροσωπούνται σωστά και ότι η ατζέντα της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των πολιτών. Το να μένει κανείς αφοσιωμένος και να ακουστεί η φωνή του είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσουμε τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συλλογικά. 

ακροδεξιάειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024ΕΕΕυρωκοινοβούλιο