Πολιτική|09.06.2024 05:30

Ευρωεκλογές 2024: Πού βάζει τον πήχη ο Μητσοτάκης - Ποιες αλλαγές «ψήνονται» για την επόμενη μέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην ανάγκη στις κάλπες σήμερα οι ψηφοφόροι να στείλουν εκ νέου καθαρό μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την κυβέρνηση βάζουν τον πήχη για τις ευρωεκλογές στο 33%, ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία και στην αντίστοιχη αναμέτρηση το 2019.

Στη μάχη πάντως των εντυπώσεων μετράνε δύο ακόμα παράγοντες: η διαφορά από το δεύτερο κόμμα αλλά και το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, πολλά θα κριθούν και από το ποσοστό της αποχής, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στο κυβερνών κόμμα όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εντείνει την προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα. Στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση και σημειώνει πως «είναι πολύ σημαντικά για να παιχτούν στα ζάρια, όπως θέλουν οι αντίπαλοί μας».

Ουσιαστικά οι «γαλάζιοι» επισημαίνουν πως οι ευρωεκλογές έχουν και μια σημαντική εθνική διάσταση με δεδομένο άλλωστε πως είναι η πρώτη κάλπη που λαμβάνει χώρα μετά τις εθνικές εκλογές. Τονίζουν βέβαια πως δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, ωστόσο προσθέτουν πως στόχος είναι το βράδυ των ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία να εξακολουθεί να έχει αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε.

Aυτό που ο πρωθυπουργός υπογράμμισε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι πως «όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο γρήγορα θα πάει στις μεταρρυθμίσεις, γιατί θα έχει απλά ακόμα περισσότερη πολιτική ορμή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, για το οποίο πήραμε πολιτική νομιμοποίηση από τους Έλληνες πολίτες πριν από έντεκα μήνες». Συμπλήρωσε παράλληλα «εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Έχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία να μην αισθάνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση που πήρε η κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές».

Σε περίπτωση που είναι η Νέα Δημοκρατία πιάσει στη σημερινή αναμέτρηση τον πήχη που έχει βάλει τότε εκτιμάται πως θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού. Με το ενδιαφέρον την επόμενη μέρα να στρέφεται στη συζήτηση που θα γίνει στην Ευρώπη για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα, κάτι που θα κρίνει και το όνομα του επιτρόπου.

Τι θα ακολουθήσει τις κάλπες

Σε τρεις κατευθύνσεις θα εστιάσει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις κάλπες :

  • Στο πεδίο της οικονομίας καθώς η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που οδηγούν στη μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών (π.χ. αύξηση μισθών). Στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν και στο στεγαστικό πεδίο και μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση προκρίνουν την υλοποίηση ενός μεγαλύτερου προγράμματος «Σπίτι μου» (ύψους κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλαγές στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» (εξετάζεται αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης) κ.α.
  • Στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών με έμφαση να δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την παιδεία (π.χ.ψηφιακό σχολείο), τη ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και την ασφάλεια των πολιτών
  • Σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα απαιτηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Μετά το καλοκαίρι απ’ την κυβέρνηση θέλουν να ανοίξουν σταδιακά την συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους. Υπενθυμίζεται πως το 2025 θα ξεκινήσει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση θέλουν να υπάρξουν αλλαγές στο άρθρο 16 που αφορά τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση που θα ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, όπως η ενιαία αμυντική πολιτική, η αναμόρφωση της κοινής αγροτικής πολιτικής.

«Οι ευρωβουλευτές τους οποίους θα εκλέξουμε αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές στην πατρίδα μας» έχει χαρακτηριστικά υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλεύση ΕλευθερίαςΝέα ΔημοκρατίαΕλληνική ΛύσηΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ΠΑΣΟΚευρωεκλογές αποτελέσματαΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέΡΑ25ειδήσεις τώραΚΚΕΚόμμα Νίκη