Πολιτική|09.06.2024 05:19

Ευρωεκλογές 2024 - Κασσελάκης: Θέλει να βγει «δυνατά δεύτερος» - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Νίκος Σβέρκος

Θετικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε χτες σε δημοσιογράφους στην καθιερωμένη χαλαρή συνάντηση κάθε Σαββάτου πριν από εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ για τις ευρωεκλογές εκτίμησε χαρακτηριστικά «θα είμαι δυνατά δεύτερος».

Η κάλπη που ανοίγει σήμερα αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν το κλίμα στην Κουμουνδούρου την επόμενη ημέρα.

Θέλει τη ΝΔ κάτω από 33%

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη μοιράζονται την αισιοδοξία του, αλλά αποφεύγουν να προχωρήσουν σε ακριβή εκτίμηση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Έχουν στραμμένο, πάντως, το βλέμμα σε τρία νούμερα που θα προκύψουν: Αυτό της δύναμης της ΝΔ, αυτό του ποσοστού που θα καταλάβει το ίδιο τους το κόμμα και αυτό της δύναμης του τρίτου κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν πως η ΝΔ θα πέσει κάτω από 33%, ότι δηλαδή δεν θα πιάσει τον χαμηλό -όπως λένε- στόχο που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε για την κυβερνητική παράταξη. Αν μέσα σε λίγους 11 μήνες το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ πέσει σχεδόν ή παραπάνω από 10 μονάδες, τότε τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλούν για ξεκάθαρο και βαρύ πλήγμα που θα έχει δεχτεί η κυβερνώσα παράταξη και το πρωθυπουργός.

Αν, πάλι, η ΝΔ κατακτήσει τον στόχο του 33%, τότε η φθορά της θα είναι μεν υπαρκτή, αλλά ουδείς θα μπορεί να μιλήσει για βαριά και ταχεία φθορά της, λένε τα ίδια στελέχη. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το ενδιαφέρον θα στραφεί αναμφίβολα στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαφορά που θα έχει από τη ΝΔ.

«Μαζεμένοι» στις εκτιμήσεις για τα ποσοστά τους

Φειδωλοί είναι στις εκτιμήσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 17% είναι πολύ πιθανό. Θεωρούν, πάντως, ότι η αποχή δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την εκλογική του δύναμη, συμφωνώντας με την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρός τους πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «έντονη» και «αποφασιστική».

Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης δει στις οθόνες ένα ποσοστό μεγαλύτερου εκείνου που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, θα επικρατήσει μεγάλη ικανοποίηση. Οι φράσεις – κλειδιά για το μήνυμα του σήμερα το βράδυ έχουν ήδη βρεθεί. Αναμένεται να υποστηρίξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κράτησε» παρά τη διπλή διάσπαση, πως τώρα ξεκινά το μεγάλο ταξίδι της ανατροπής και θα καλέσει τους πολίτες σε συστράτευση με στόχο να αναδειχθεί πρωθυπουργός σε τρία χρόνια.

Υπάρχει βέβαια και το πιο δυσοίωνο σενάριο, αυτό του «double score» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση η εκτίμηση θα είναι πιο νηφάλια και τα λόγια λιγότερο πανηγυρικά. Ωστόσο, θα έχει σημασία ένα ακόμα ποσοστό: Αυτό που θα καταλάβει το τρίτο κόμμα πίσω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θέλει χαμηλά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκτίμησε χτες πως θα είναι «δυνατά δεύτερος», κάτι που μεταφράζεται σε αυτό που έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Πως το κόμμα τους πρέπει να βγει από τις εκλογές έχοντας επιβεβαιώσει πως αποτελεί καθαρά την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό και στην Κουμουνδούρου θέλουν το ΠΑΣΟΚ ή όποιο κόμμα αναδειχθεί τρίτο να υπολείπεται σήμερα το βράδυ άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ η «γραμμή» του Στέφανου Κασσελάκη να κοπούν οι γέφυρες ή οι επαφές με στελέχη των άλλων προοδευτικών κομμάτων. Με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη άλλωστε έχει κάκιστες σχέσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε χτες αρκετές φορές με αρνητικά λόγια για τη Νέα Αριστερά.

Όποια κι αν είναι πάντως τα αποτελέσματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, ένα είναι σίγουρο: Ο Στέφανος Κσσελάκης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αρχηγία του κόμματός του. Με όποιο κόστος, όσο ισχυρές και αν είναι οι αναταράξεις την επόμενη μέρα σε ένα κακό σενάριο για τον ίδιο και το κόμμα του.

ΕυρωεκλογέςΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές 2024ΠΑΣΟΚΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραευρωεκλογές αποτελέσματαΚυριάκος Μητσοτάκης