Πολιτική|09.06.2024 05:16

Ευρωεκλογές 2024 - ΠΑΣΟΚ: Στόχος η δεύτερη θέση με ισχυρό ποσοστό

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ολοκληρώθηκε και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η ανταπόκριση των πολιτών ήταν η καλύτερη δυνατή, δεδομένων των συνθηκών. Δηλώνουν, μάλιστα, αισιόδοξοι ότι η δεύτερη θέση θα είναι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Κυριακής, είναι σίγουροι -όμως- ότι το κόμμα θα έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, εν αντιθέσει με τους βασικούς του αντιπάλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι αναμένεται να χάσουν δυνάμεις.

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη, τόσο πιο κοντά είμαστε σε μια νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν πλέον να μιλήσουν για νούμερο. Κάποιοι, βέβαια, θυμίζουν ότι παλαιότερα είχε μιλήσει για ένα ποσοστό 16% - 17% στις ευρωεκλογές, με απώτερο στόχο στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι ο αξιόμαχος αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης. Σίγουρα, προφανώς, οι εξελίξεις αναπροσάρμοσαν τους στόχους, καθώς το προηγούμενο δίμηνο υπήρχε εμφανής δημοσκοπική πτώση και πλέον ούτε τα ανώτατα όρια δεν δείχνουν το κόμμα σ’ αυτά τα ποσοστά.

Παρ’ όλα αυτά, συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις «χάνει», μια και οι δυνάμεις του βρίσκονται κυρίως στην επαρχία. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη μέτρηση στην Κρήτη όπου άνετα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη στην τρίτη.

«Δικαίωση του προοδευτικού κόσμου και για εμένα προσωπικά θα είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με ποσοστά που θα μας δίνουν ρεαλιστική προοπτική διεκδίκησης της κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές», διατρανώνει από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης, και προσθέτει ότι «με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία αποκτά μια σοβαρή, αξιόπιστη, προγραμματική αντιπολίτευση που θα βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο: να γίνει η σύγχρονη Κεντροαριστερά η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο.

Το μόνο, βέβαια, ότι είναι το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει ταμείο. Για τον ίδιο παραμονεύουν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι στο εσωτερικό του κόμματός του, εάν δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους που εξ αρχής έχει θέσει. Αν θα απειληθεί το πολιτικό του μέλλον, εν όψει των εθνικών εκλογών, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, ωστόσο μια εκλογική αποτυχία στις ευρωεκλογές θα δώσει σίγουρα «πάτημα» στους επικριτές του…

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές αποτελέσματαΕυρωεκλογέςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος Ανδρουλάκης