Πολιτική|10.06.2024 06:30

Ευρωεκλογές 2024: Με τραύματα η κυβέρνηση την ώρα που η αντιπολίτευση δεν πείθει

Newsroom

Να επουλώσει τα τραύματα, που αφήνει το εκλογικό αποτέλεσμα, καλείται την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς, με το 27.9% η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη του 33% που ο ίδιος έθεσε προεκλογικά.

Την ίδια ώρα την αποδοκιμασία της κυβέρνησης δεν δείχνει να μπορεί να την κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς το 14,9%  υπολείπεται του εκλογικού στόχου που έθεσε η Κουμουνδούρου.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ (12,9%) καταγράφει άνοδο τόσο από τις τελευταίες εθνικές όσο και από τις ευρωεκλογές του 2019, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να καταγραφεί στους νικητές καθώς αφενός έμεινε στην τρίτη θέση και αφετέρου δεν δείχνει δυναμική που να μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτιά της ΝΔ.

Στους νικητές των εκλογών συγκαταλέγονται τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΚΚΕ με ποσοστά πέριξ του 10% αλλά και η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας που κερδίζουν από μία έδρα στη Βουλή.

Έκπληξη από την Φωνή Λογική της Αφροδίτης Λατινοπούλου που έπιασε το 3% και μπαίνει στην Ευρωβουλή ενώ στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς η Νέα Αριστερά που με ποσοστό 2,4% μένει εκτός ευρωβουλής.

Αποχή η μεγάλη νικήτρια

Οι σημερινές εκλογές κατέγραψαν ιστορικό ποσοστό αποχής καθώς αυτή έφτασε άνω του 60% με τους πολίτες να γυρνάνε την πλάτη στο κάλεσμα των κομμάτων για συμμετοχή. Το ποσοστό της αποχής καταδεικνύει κοινωνική απονομιμοποίηση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της διαδικασίας των εκλογών, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει όλο το πολιτικό σύστημα.

Μητσοτάκης: Δεν πιάσαμε τον στόχο μας - Θα ακούσουμε τη φωνή των πολιτών

«Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους Έλληνες. Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχαμε θέσει… Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολοι. Προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης ενώ υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινότητά τους με πρώτο την ακρίβεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση μετά τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, θα κληθεί να λάβει άμεσες αποφάσεις καθώς ήδη φωνές εντός του κόμματος, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης έκαναν λόγο για ανάγκη επιστροφής της ΝΔ στις ιδεολογικές της ρίζες. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό.

Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% τελείωσε, πήρα χρόνο για κυβερνητική εναλλακτική

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για αποδοκιμασία της κυβέρνησης λέγοντας ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στον ίδιο  χρόνο για την προετοιμασία μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

«Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο το οποίο το επέλεξε η κοινωνία. Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23 στο 13. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», τόνισε μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχω τύψεις για τίποτα, ο ελληνικός λαός μού έχει δώσει τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία της ευθύνης και αυτό θα κάνω», είπε έπειτα.

«Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια εκλογική διαδικασία στην Ευρώπη που έχει φέρει τα πάνω κάτω. Κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, δεν εμπνέει τους λαούς», κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Βαριά η ήττα της ΝΔ - Θα πάρω πρωτοβουλίες για μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, να σχηματιστεί μια νέα εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

«Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει υποστεί μία βαριά ήττα χάνοντας 14 μονάδες από τον πήχη των εθνικών εκλογών και 5 από εκείνο των ευρωεκλογών. Αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση που έδειξε σε ζητήματα της κοινωνίας. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία της, η ασυδοσία της και η διαφθορά», τόνισε στη συνέχεια.  «Δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για μία προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα πάρω συνεπώς όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις αναγκαίες αλλά πάνω απ’ όλα προοδευτικε΄ς δυνάμεις της κοινωνίας», συνέχισε. «Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση της χώρας», κατέληξε.

Κόμμα ΝίκηΑφροδίτη ΛατινοπούλουΑλέξης ΧαρίτσηςΚΚΕευρωεκλογές αποτελέσματαΠλεύση ΕλευθερίαςΕυρωεκλογέςΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΝέα αριστεράΝέα ΔημοκρατίαΔημήτρης Κουτσούμπαςευρωεκλογές 2024Δημήτρης ΝατσιόςΖωή ΚωνσταντοπούλουΕλληνική ΛύσηΚυριάκος ΒελόπουλοςΦωνή Λογικής