Πολιτική|09.06.2024 23:22

Ευρωεκλογές 2024: Τα κόμματα της ακροδεξιάς συγκεντρώνουν πάνω από 18%

Newsroom

Ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη έφερε η χαμηλή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 2024 και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στην ευρωπαϊκό κανόνα.

Δεύτερη σε πολλές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας η «Ελληνική Λύση»

Τα κόμματα της ακροδεξιάς -όσα, δηλαδή, βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας- που υιοθετούν αντιευρωπαϊκή και ξενοφοβική ρητορική συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό άνω του 18%, ξεπερνώντας τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Βελόπουλος, του οποίου το κόμμα είναι πρώτο μεταξύ των ακροδεξιών, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματά του, επιχειρώντας να υιοθετήσει τη θέση του ηγέτη της «υπερδεξιάς» καλώντας πρώιμα τους μικρότερους συνδυασμούς σε συστράτευση.

Η «Ελληνική Λύση» στην επικράτεια καταλαμβάνει συνολικά την τέταρτη θέση ενώ, στη Μακεδονία, μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης. Σε κάποιες περιφέρειες, δε, τα ποσοστά του ξεπερνούν και το 15%. Το κόμμα Βελόπουλου, με την ενσωμάτωση στο 39,72%, συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο φτάνει το 9,73%. Το «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη» ακολουθεί με 4,43% ενώ έπεται η «Φωνή Λογικής» με 3,05%. Οι «Πατριώτες» βρίσκονται στο 1,46%.

Ωστόσο, το κόμμα Βελόπουλου, εκτός Βόρειας Ελλάδας δεν καταγράφει τόσο εντυπωσιακά ποσοστά. Στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, η Ελληνική Λύση δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό που ξεπερνά το 8%, γεγονός που τον φέρνει στην πέμπτη θέση. Το ίδιο ισχύει και σε νομούς όπως των Ιωαννίνων- Άρτας- Βοιωτίας, Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Χανίων, Λέσβου κ.α.

Καλεί σε συσπείρωση λοιπούς ακροδεξιούς

Ο Βελόπουλος, πάντως, επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τα ποσοστά του αμέσως μετά την εκτίμηση τελικού αποτελέσματος, καλώντας τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα σε συσπείρωση. «Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του κράτους», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος επανέλαβε τις φράσεις «είμαστε αντιπολίτευση» και «πατριωτική κυβέρνηση». Επισήμανε, επιπλέον, ότι το κόμμα του είναι «εθνικό, κοινωνικό και λαϊκό» ενώ φρόντισε να περιορίσει την αντιμουσουλμανική του ρητορική, προτείνοντας απλώς να δούμε «τον χάρτη στη Θράκη» (σ.σ. αναφερόταν στα αποτελέσματα).

Σε απόλυτους αριθμούς, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι, από τους 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν καταμετρηθεί ως τώρα, πάνω από 270.000 επέλεξαν να στηρίξουν κόμματα που υιοθετούν αυτού του είδους την αντιδραστική ρητορική, που κατά βάση επικεντρώνεται στο προσφυγικό και διεκδικεί απέλαση μουσουλμανικών πληθυσμών, και τις υπερσυντηρητικές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια ελληνική πρωτοτυπία καθώς σε ολόκληρη την ΕΕ, από τη Γαλλία ως την Ουγγαρία, από την Ιταλία ως τη Γερμανία, η ακροδεξιά είδε σημαντική αύξηση των ποσοστών της το βράδυ της Κυριακής.

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚόμμα ΝίκηΚΚΕΑλέξης ΧαρίτσηςΔημήτρης ΝατσιόςΝέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑακροδεξιάευρωεκλογές αποτελέσματαΕλληνική ΛύσηΣτέφανος ΚασσελάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΖωή ΚωνσταντοπούλουΚυριάκος ΒελόπουλοςΠΑΣΟΚexit pollΝέα αριστεράΠλεύση ΕλευθερίαςΝίκος Ανδρουλάκης