Πολιτική|10.06.2024 06:55

Ευρωεκλογές 2024 - Κασσελάκης: Νιώθει κερδισμένος, χάνοντας - Στελέχη ζητούν συζήτηση με προοδευτικές δυνάμεις

Νίκος Σβέρκος

Το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κάλπες των Ευρωεκλογών 2024 υπολείπεται των στόχων που έθεσε το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό της ΝΔ του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί ικανοποιημένος από την έκβαση της μάχης. Πριν κλείσουν καλά οι κάλπες εμφανίστηκαν, πάντως, τα πρώτα στελέχη της Κουμουνδούρου που μιλούν για την ανάγκη συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Ικανοποιημένος για τη διαφορά, αποφασισμένος για αλλαγές

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές ευρωεκλογές απώλεσε σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και σχεδόν 380.000 ψήφους. Παράλληλα το ποσοστό του (14,9%) δεν πλησίασε τις είκοσι μονάδες, ενώ η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε σε κάτι παραπάνω από δύο μονάδες. Και όλα αυτά με μια αποχή θηριώδη και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Παρόλα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε χτες ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα. «Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13 %» είπε και συμπλήρωσε πως «το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «σε μια εκλογική διαδικασία, που ανέδειξε ο πρωθυπουργός ως εθνικό διακύβευμα περί σταθερότητας, ο κόσμος είπε ότι “όχι, υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική επιλογή”».

Παράλληλα με την ικανοποίησή του ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω εναλλακτική πρόταση. Ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ευθύνης και αυτό θα κάνω, όπως το είχα πει και προεκλογικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάποια αναφορά την αποχή, παρά είπε ότι «κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη» και ότι «δεν εμπνέει τους λαούς».

Συζήτηση στον προοδευτικό χώρο ζητούν στελέχη

Πριν ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβει στο βήμα έξω από την Κουμουνδούρου, κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονταν προβληματισμένα για τα γενικότερα αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα μίλησαν για την ανάγκη διαλόγου στον προοδευτικό χώρο.

Για μικρό ποσοστό που κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε (Mega) ο βουλευτής Γιώργος Καραμέρος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα για να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα. Παράλληλα είπε πως ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την επιλογή να σηκώσει ο Στέφανος Κασσελάκης το γάντι του πόθεν έσχες, και επισήμανε ότι πρέπει «να κάνουμε προοδευτικό διάλογο, να δούμε αν θα καταλήξει κάπου».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε χαρακτηριστικά (Mega) ότι «κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του», μιλώντας μάλιστα για την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων, στα πρότυπα της μάχης στο δήμο της Αθήνας.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας από την άλλη δήλωσε πως «μας προβληματίζει το γεγονός, ότι οι πολίτες που απεγκλωβίζονται από την ΝΔ και τις δεξιές πολιτικές, δεν εμπιστεύτηκαν με καθαρό τρόπο τις πολιτικές μας προτάσεις και κατέφυγαν είτε στην αποχή είτε σε ακροδεξιές λύσεις, είτε σε άλλες επιλογές». Επισήμανε, δε, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει, με όρους κοινωνίας και όχι με κομματικούς όρους, να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο».

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΧαρίτσηςΕλληνική ΛύσηΖωή ΚωνσταντοπούλουΠλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος Βελόπουλοςexit pollΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΚόμμα ΝίκηΔημήτρης ΝατσιόςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝέα αριστεράευρωεκλογές 2024ευρωεκλογές αποτελέσματα