Πολιτική|10.06.2024 00:43

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024: Αυτιάς, Παππάς, Αρναούτογλου, Αναδιώτης στην ευρωβουλή - Μπαίνει η Λατινοπούλου

Newsroom

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας εξασφάλισαν έδρες στην ευρωβουλή, μετά τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ και η Φωνή Λογικής κερδίζει μία έδρα.

Παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν, ειδικότερα, πως η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων που κινείται με σχετικά αργούς ρυθμούς ίσως προκαλέσει ανατροπές, με το ΚΚΕ να ξεπερνά την Ελληνική Λύση αλλά το κόμμα της κυρίας Αφροδίτης Λατινοπούλου να πιάνει το 3%.

Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές

Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι που προηγούνται στη μάχη του σταυρού είναι:

  • Από τη Νέα Δημοκρατία: Γιώργος Αυτιάς, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Φρέντης Μπελέρης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελεονώρα Μελέτη και Δημήτρης Τσιόδρας.
  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς, Έλενα Κουντουρά.
  • Από το ΠΑΣΟΚ: Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου.
  • Από το ΚΚΕ: Λευτέρης Αλαβνάνος, Κώστας Παπαδάκης
  • Από την Ελληνική Λύση: Εμμανουήλ Φράγκος, Γαλάτω Αλεξανδράκη.
  • Από τη Νίκη: Νίκος Αναδιώτης
  • Από την Πλεύση Ελευθερίας: Μαρία Ζαχαριά
  • Από τη Φωνή Λογικής: Αφροδίτη Λατινοπούλου

Πώς διαμορφώνονται οι θέσεις

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 27,90% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,93% και κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 12,88%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,50%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που, σύμφωνα με την Singular Logic, μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,30% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό 4,42%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία, ωστόσο, η Singular Logic προχώρησε στην εκτίμηση ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,55%, εκ των οποίων το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,39%, η Νέα Αριστερά 2,37%, οι Πατριώτες 1,46%, οι Δημοκράτες 1,40% και ο Κόσμος 1,02%.

Αλέξης ΧαρίτσηςΦωνή ΛογικήςΑφροδίτη ΛατινοπούλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΚόμμα ΝίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης ΝατσιόςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Βελόπουλοςευρωεκλογές αποτελέσματαΔημήτρης ΚουτσούμπαςΖωή ΚωνσταντοπούλουΝέα αριστεράΕλληνική ΛύσηΝίκος ΑνδρουλάκηςΚΚΕΠΑΣΟΚΠλεύση Ελευθερίαςευρωεκλογές 2024