Πολιτική|10.06.2024 07:13

Ευρωεκλογές 2024: Το μήνυμα που πήρε το Μαξίμου από την κάλπη - «Φούντωσαν» τα σενάρια για ανασχηματισμό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης μελετούν στο Μαξίμου και εκτιμούν πως εστάλη  μήνυμα στην κυβέρνηση να… τρέξει πιο γρήγορα και να διορθώσει λάθη και αστοχίες.

Στη Νέα Δημοκρατία είχαν βάλει τον πήχη στο 33% αλλά τελικά το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος δεν ξεπέρασε το 28. 3% (κάτι που οδηγεί σε απώλεια μιας έδρας σε σχέση με το 2019). Αίσθηση προκαλεί και το ύψος της αποχής, καθώς η συμμετοχή στις χθεσινές κάλπες υποχώρησε στο 41.38 %.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «Πύρρειο νίκη», καθώς από τη μια πλευρά καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά από την αντιπολίτευση σε ευρωεκλογές αλλά από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να έχει το ίδιο ποσοστό με την αντίστοιχη αναμέτρηση το 2019.  «Δεν θα κρύψω την αλήθεια: το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε δε πως το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση είναι «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο»

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους «γαλάζιους» η στροφή σχεδόν του 19% των ψηφοφόρων σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μάλιστα  χαρακτηριστικό πως τρία από αυτά τα κόμματα κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτές (η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής).

Βέβαια στην κυβέρνηση δεν νιώθουν την «ανάσα» κάποιου κόμματος από την  αντιπολίτευση δίπλα τους (καθώς παραμένει μεγάλη η διάφορα), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός μετά το χθεσινό αποτέλεσμα. Και μπορεί οι επόμενες εκλογές να είναι σε τρία χρόνια, ωστόσο στη Ν.Δ. γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα.

Μια πιο αναλυτική συζήτηση  για το αποτέλεσμα θα γίνει σήμερα στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου. Χθες έμπειρα στελέχη σημείωναν ότι το επόμενο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αφουγκραστούν περισσότερο την κοινωνία και να εστιάσουν σε θέματα πρώτης γραμμής, όπως η ακρίβεια και η καθημερινότητα.

Τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αναζωπύρωσε  τη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα «restart».  Παρά το ό,τι o πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς αυτή τη φορά αναμένεται να μην περιοριστεί σε «μίνι»παρεμβάσεις αλλά να προχωρήσει σε ένα γενικότερο… λίφτινγκ στην κυβέρνηση.

Την επόμενη ημέρα αναμένεται να αξιοποιηθούν πρόσωπα που θα μπορούν να μιλήσουν σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία θέλει να επαναπροσεγγίσει.  Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως σε  πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας - ακόμα και σε παραδοσιακά γαλάζια κάστρα - δεύτερο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων του κόμματος δεν είδε θετικά κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα (για παράδειγμα το νομοσχέδιο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών) και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν και φωνές που λένε πως το μεγάλο άνοιγμα που έγινε προς τον κεντρώο χώρο ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζεται τόσο θετικά από ένα δεξιόστροφο κοινό (που στις ευρωεκλογές επέλεξε μια πιο χαλαρή ψήφο)

Ποιες «μάχες» καλείται να δώσει τώρα η κυβέρνηση

H μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας, καθώς η ακρίβεια αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Κινήσεις θα γίνουν σε δύο επίπεδα: πρώτον για την περαιτέρω αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και δεύτερον για την υλοποίηση μέτρων που οδηγούν σε μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

Ένα δεύτερο πεδίο στο οποίο καλείται να επικεντρωθεί η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν  την ανηφορική πορεία κάτι που επηρεάζει τις νεότερες ηλικίες και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θέλει να τρέξει ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, εξετάζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Airbnb, και έρχονται βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω».

Το τρίτο δύσκολο πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να ξεδιπλώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν είναι άλλο από την καθημερινότητα. Θέματα όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, καθώς είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί η πίεση της αντιπολίτευσης στους συγκεκριμένους τομείς.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μια εικόνα για την επόμενη ημέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσειςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές 2024Ευρωεκλογές