Πολιτική|10.06.2024 07:55

Ευρωεκλογές 2024: Ξεκινά διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ - Άρχισαν οι πρώτες εσωκομματικές βολές εναντίον Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην κατάφερε να πετύχει όλους τους στόχους που είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά στην πραγματικότητα -σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του κόμματος- έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός. Αφενός κέρδισε δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές, αφετέρου κέρδισε έσπασε τον γαλάζιο χάρτη στο Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης όντας 1ο κόμμα.

Προφανώς, αυτό δεν ικανοποιεί πλήρως την ηγετική ομάδα, αφού ακόμα παραμένει δεύτερο κόμμα και ως εκ τούτου στη Χαριλάου Τρικούπη θα ξεκινήσει ένας διάλογος για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν θέλει να δώσει τα ηνία του χώρου στον Στέφανο Κασσελάκη ανακοίνωσε, χθες, ότι θα πάρει «όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές αλλά πάνω από όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας». Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι και παλαιότερα έχει απορρίψει «συγκολλήσεις κορυφής», με το πιο πιθανό σενάριο είναι επιχειρήσει μια «από τα κάτω προς τα πάνω» προσπάθεια ανασύστασης της κεντροαριστεράς. Προτεραιότητά του, όπως εξήγησε, είναι «πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Ταυτόχρονα, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό ζήτημα: την αμφισβήτηση από τα στελέχη του. Ήδη η Νάντια Γιαννακοπούλου έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας. «Ο στόχος ήταν ότι θέλαμε τη δεύτερη θέση με ισχυροποίηση ποσοστού. Δυστυχώς ο πρώτος στόχος δεν επετεύχθη έχουμε όμως μια άνοδο τώρα είμαστε σε 23 περιφέρειες πρώτοι. Μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερο ήμασταν δεύτερο κόμμα μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη, από εκεί και πέρα χάσαμε τη δεύτερη θέση. Είτε τα αποτέλεσμα ήταν θετικό είτε μέτρια είτε κακά ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν τι έγινε σωστά και λάθος τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο. Όλα μα όλα πρέπει να συζητηθούν και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα», είπε χθες ενώ από την πλευρά του και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για ένα όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα. Θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα συγκαλέσει (αναπόφευκτα) τα κομματική όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή κλπ), όπου θα μετρηθούν οι δυνάμεις των προεδρικών αλλά και των επικριτών.

Το βασικό του επιχείρημα είναι πως το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει μια ανοδική πορεία και πριν λίγα χρόνια ως αστείο θα ακουγόταν να διεκδικούν τη δεύτερη θέση, με τους διαφωνούντες να θεωρούν ότι χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία ως αποτέλεσμα της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγκάθι για τον ίδιο ήταν και παραμένουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς υπάρχει μια (τεράστια) ασυμμετρία. Για παράδειγμα ενώ μετά από 12 χρόνια δύο νομοί της Κρήτης βάτφτηκαν πράσινοι στην Β’ Πειραιώς έμεινε στην πέμπτη θέση (πίσω από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση), όπως και στη Δυτική Αττική!

Τέλος, το κομμάτι της αποχής δείχνει να προβληματίζει έντονα την ηγεσία του κόμματος. «Αποδεικνύεται ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του. Ως νέος πολιτικός σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάζομαι με μία τέτοια πολύ αρνητική εξέλιξη, και γι’ αυτό θα αγωνιστώ ώστε η πολιτική να συγκινεί, να δίνει λύσεις, να γοητεύει και όχι να προκαλεί θυμηδία, απέχθεια ή νέα αδιέξοδα», τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής δήλωσής του.

ΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΝίκος Ανδρουλάκηςευρωεκλογές 2024