Πολιτική|11.06.2024 07:12

Ευρωεκλογές 2024 - ΠΑΣΟΚ: Άρχισαν τα όργανα - Γκρίνια και εσωστρέφεια στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το αποτέλεσμα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε κλίμα εσωστρέφειας κινείται το ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού οι στόχοι δεν κατακτήθηκαν και το κόμμα έμεινε στην τρίτη θέση. Ήδη από την ανακοίνωση του exit poll ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη ημέρα.

Κινητικότητα στο εσωτερικό

Τη σκυτάλη πήρε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι όλα (προφανώς και το θέμα της ηγεσίας)  θα συζητηθούν στα όργανα, τα οποία θα συνεδριάσουν αρχής γενομένης από το Πολιτικό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας και η Κεντρική Επιτροπή προς το τέλος του μήνα. Στον… χορό μπήκε και ο Παύλος Γερουλάνος, παραδεχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε τα όρια του lifestyle politics. Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης ναι μεν δεν άφησε αιχμές για την ηγεσία, ομολόγησε όμως ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η επόμενη ημέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη φαντάζει αρκετά δύσκολη. Το γεγονός ότι ο Νίκος Παπανδρέου (που ήταν από τους «εκλεκτούς» της ηγεσίας) ήρθε με  άνεση  πρώτος ενώ ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος ήρθε… πέμπτος, δείχνει ότι μάλλον οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κ. Ανδρουλάκη για τις επιλογές του. Ως εκ τούτου, ο ίδιος στη χθεσινή δήλωσή του τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι αυτές.

Συζητήσεις για σύμπλευση

Ήδη ορισμένοι όπως ο Χάρης Καστανίδης έσπευσαν να ζητήσουν οι  ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με τις ηγεσίες μικρότερων κομμάτων ή και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων -να «ξεκινήσουν προγραμματική συζήτηση με μία δυνατότητα σύγκλισης και κατεύθυνσης που θα οδηγήσει σε κοινό σχήμα δημοκρατικής παράταξης», εντούτοις κάτι τέτοιο θεωρείται τουλάχιστον δύσκολο στην παρούσα χρονική στιγμή. Μάλιστα, ειδικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ , ακόμα και οι επικριτές Ανδρουλάκη, δεν θεωρούν ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί λύση. Ακριβώς το αντίθετο: θεωρούν ότι η δεξαμενή των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων δεν είναι η ίδια.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης μέσω του Παναγιώτη Δουδωνή (έμπιστου συνεργάτη του) «απάντησε».  « Η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη», είπε και μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω, κατηγορώντας ορισμένα στελέχη ότι «επί 8 μήνες υπάρχει υποτροπιάζουσα κατάσταση εσωστρέφειας, με συγκεκριμένο στόχο». Τόνισε, δε, ότι «δεν τους βγήκε και το αποτέλεσμα που ήθελαν».

Σύμφωνα, άλλωστε, με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη στις εκλογές καταγράφησαν τα εξής:

  • η σταθερή ανοδική τροχιά την οποία διαγράφει το κόμμα στην 3η κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση,
  • το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να βάψει πράσινους δύο νόμους της Κρήτης και να είναι δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας
ΕυρωεκλογέςΠΑΣΟΚΝάντια Γιαννακοπούλουευρωεκλογές αποτελέσματαΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024