Πολιτική|12.06.2024 15:11

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης

Newsroom

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ που είχε πάρει από τις χώρες της Ευρωζώνης (γνωστά και ως GLF) το 2010, τα οποία αντιστοιχούν στις δόσεις της περιόδου 2026-2028, χρησιμοποιώντας 5 δις. ευρώ από το πολύ υψηλό ταμειακό μαξιλάρι της, ανακοίνωσε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.

O πρωθυπουργός προσδιόρισε για το Φθινόπωρο την πώληση περαιτέρω ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο, ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για πώληση άλλου πακέτου μετοχών που έχει στην Helleniq Energy. Για τη ΔΕΗ είπε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 34% της συμμετοχής της στην εταιρεία.

Η τρίτη και μεγαλύτερη αποπληρωμή

H πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF θα είναι η τρίτη που θα γίνει αλλά και η μεγαλύτερη. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.

«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, αυτές ξεπέρασαν κατά πάσα πιθανότητα τις προσδοκίες», πρόσθεσε.

«Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία… Η αγορά φάνηκε να πιστεύει το αφήγημα με τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και είναι εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πτωτική τάση του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε και σε απόλυτο ποσό το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF θα προέλθει από το ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή της διάσωσης έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να γίνει η πρόωρη αποπληρωμή.

Κυριάκος Μητσοτάκηςδάνειαευρωζώνηειδήσεις τώρα