Πολιτική|13.06.2024 17:31

Ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν στην κυβέρνηση και πόσοι φεύγουν

Newsroom

Τις τελευταίες κινήσεις του πριν τον ανασχηματισμό ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αντίστροφη μέτρηση για τις σχετικές ανακοινώσεις να έχει ξεκινήσει.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Ως όπως είπε ο πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την παρούσα του σύνθεση, ενώ οι ημέρες που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η προσεχής Τρίτη ή Τετάρτη.

Υπουργοί και βουλευτές, όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 αλλαγές σε επίπεδο υπουργών και άλλες τουλάχιστον 5 σε επίπεδο βουλευτών.

Από την κυβέρνηση σε κάθε τόνο διαμηνύουν πως «ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα».

Αλλαγές σε τρεις κατευθύνσεις – Ενισχύεται το Μαξίμου;

Όπως έγραψε το ethnos.gr, το βασικό σενάριο για τις αλλαγές προβλέπει πως θα υπάρξει ένα ακόμα πρόσωπο που θα προστεθεί στη στενή ομάδα του Μαξίμου (έχουν μεταξύ άλλων ακουστεί τα ονόματα του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Νίκου Παπαθανάση και του Θωμά Βαρβιτσιώτη).

Σε γενικές γραμμές στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα γαλάζια στελέχη και να μην υπάρξουν νέες  «μεταγραφές». Επίσης μένει να φανεί και  αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις κάποιων υπουργείων αλλά και κατά πόσο θα υπάρξει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» πιο εντατικά θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως θα παραμείνουν μεταξύ άλλων στο  υπουργικό συμβούλιο ο Άκης Σκέρτσος, ο Μάκης Βορίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δένδιας,  ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης (η πλειοψηφία θα είναι στο ίδιο πόστο).  Θετικά αποτιμάται το έργο στελεχών της νεότερης γενιάς όπως ο Παύλος Μαρινάκης και η Σοφία Ζαχαράκη. Παράλληλα ακούγεται πως μπορεί να επιστρέψουν στην κυβέρνηση δύο με τρία πρόσωπα που είχαν αναλάβει και παλαιότερα υπουργικά καθήκοντα. 

ανασχηματισμόςΥπουργικό Συμβούλιοειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνηση