Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στη Βόρεια Μακεδονία
NewsroomΣυνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά εξετάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά η πορεία των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα. Στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν βρέθηκε και η κατάσταση στην Ουκρανία, ενόψει και της Διάσκεψης Ειρήνης που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 9 και 10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον και όπου ενδεχομένως να υπάρξει νέο τετ α τετ μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν, αναλόγως βέβαια των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν οι δύο ηγέτες.
Όσον αφορά τα διμερή ζητήματα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, αλλά έγινε και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της συμφωνίας των δύο πλευρών για την παροχή τουριστικής βίζας στα δέκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες συναντήσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, η πρώτη στις Βρυξέλλες και η δεύτερη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του σκεπτικού να διατηρούνται διαρκώς ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Τα μηνύματα Γεραπετρίτη στη Σύνοδο Κορυφής
Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης, ανέφερε πως στη Σύνοδο η Ελλάδα κόμισε Ευρώπης, καθώς μάλιστα η Ελλάδα, όπως σημείωσε ήταν από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής, όπως επίσης ήταν και η χώρα εκείνη, η οποία στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 επέσπευσε το όραμα για μια Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Βεβαίως - και αυτό τόνισα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης - η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες αυτές με σεβασμό στη δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών» ανέφερε ακόμη ο κ.Γεραπετρίτης.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό