Πολιτική|14.06.2024 07:18

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό: Ποια ονόματα κλείδωσαν - Ποιες αλλαγές έρχονται

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα διαδέχονται το ένα το άλλο και φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων, καθώς είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η σχετική συζήτηση. Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο και από εκεί και πέρα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για αλλαγές στην σύνθεση της κυβέρνησης.

Το ακριβές timing των αλλαγών δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς είναι γνωστό πως ένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Να σημειωθεί εδώ πως αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ελβετία (όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία), ενώ την Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής. Επομένως, είτε θα γίνει κάποιος… αιφνιδιασμός σήμερα (βέβαια είναι παράδοξο το πρωί να συνεδριάζει το υπουργικό και το απόγευμα να αλλάζει η σύνθεση του) είτε θα δοθεί μια πίστωση χρόνου και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Πάντως, όσο δεν ξεκαθαρίζει η συζήτηση τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια, ενώ σε … αναμμένα κάρβουνα κάθονται και βουλευτές που φιλοδοξούν να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που υπογραμμίζουν εμφατικά είναι πως δεν αποφασίζονται «αλλαγές για τις αλλαγές» αλλά θα υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει πως ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου (ενδεχομένως να προστεθεί ακόμα ένα πρόσωπο). Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αμετακίνητοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Υγείας /Αδωνις Γεωργιάδη και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται μεταξύ άλλων να είναι και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Θεόδωρος Λιβάνιος (ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί). Πιθανότατα το ίδιο χαρτοφυλάκιο θα διατηρήσει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ μένει να φανεί αν θα μείνει στο υπουργείο Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου (είχε πάει πρόσφατα) ή θα υπάρξει κάποια «καραμπόλα» και θα αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο.

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ναυτιλίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να είναι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, πρόσωπα που ήταν και στο παρελθόν στην κυβέρνηση (για παράδειγμα ο Κώστας Τσιάρας, ο Νότης Μηταράκης, ο Άγγελος Συρίγος)

Τέλος, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, όπως για παράδειγμα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Χρήστος Κέλλας, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Άννα Ευθυμίου κ.α.. Να σημειωθεί εδώ πως όπως όλα δείχνουν μεγάλες θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθούν και νέα πρόσωπα

Οι επόμενες κινήσεις

Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει και η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου αναμένεται να γίνει αναφορά στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Πάντως, στην κυβέρνηση δεν θεωρούν πως έχει νόημα μια συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει άνοιγμα στο κέντρο ή στροφή στα δεξιά, αν και υπάρχουν φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ζητούν πιο στενή προσέγγιση του παραδοσιακού ακροατηρίου.

Το γεγονός πάντως πως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που «έφυγε» από τη ΝΔ δεν στράφηκε σε άλλα κόμματα αλλά επέλεξε την αποχή, σύμφωνα με τους γαλάζιους δείχνει πως μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση εφόσον γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςανασχηματισμόςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα