Πολιτική|14.06.2024 10:27

Γιαννακοπούλου: «Τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ - Θα αποφασίσουν τα όργανα»

Newsroom

Την ανάγκη έναρξης του διαλόγου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως «τίθεται θέμα ηγεσίας». «Τα προβλήματα και τα ζητήματα στα κόμματα είναι πρωτίστως και μόνο πολιτικά, δεν είναι προσωπικά. Βεβαίως, και παίζουν ρόλο τα πρόσωπα. Η κουβέντα που γίνεται εκφράζει τον κόσμο. Τι γίνεται; Πού πάμε ως ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε αρχικά. 

«Εγώ λέω να γίνουν όργανα και να συζητήσουμε και να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και στο θέμα την ηγεσίας. Πόσες φορές έχουν συγκληθεί τα όργανα για να γίνουν ουσιαστικές κουβέντες; Ελάχιστα», τόνισε. 

Όπως επισημαίνει, εάν είχε βγει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, με ενίσχυση του ποσοστού του, θα είχε πιάσει τους στόχους που έθεσε ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης και δεν θα χρειαζόταν η σύγκλιση οργάνων.

«Αστοχίες και λάθη»

«Το πρόβλημα είναι πως σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ υπέστη μια πολύ βαριά ήττα. Ηχηρή σφαλιάρα στον κ. Μητσοτάκη. Έχασε 1 εκατ. ψηφοφόρους, έχασε 330.000 ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να εισπράξει, να γίνει δεύτερο κόμμα και να μπορέσει να ισχυροποιήσει το ποσοστό του, όχι απλά δεν κέρδισε αλλά έχασε και 110.000 ψηφοφόρους. Ο κόσμος είχε μια άλλη απαίτηση, μια άλλη προσδοκία. Και αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να ισχυροποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο και από τις απώλειες των δύο κομμάτων αλλά και από το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά στο 15-16%. Από κει και πέρα υπήρξε σειρά από αστοχίες; Από λάθη;».

«Φανήκαμε περισσότερο ως κόμμα διαμαρτυρίας, παρά ως κόμμα που έχει κυβερνητική προοπτική»

Για το εάν θεωρεί πως έπαιξε ρόλο η στάση του ΠΑΣΟΚ στα νομοσχέδια για την ισότητα στον γάμο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυρία Γιαννακοπούλου εκτίμησε πως «το ότι το μήνυμα πολλές φορές που εκπέμψαμε δεν ήταν πεντακάθαρο, είναι ένα ζήτημα. Το ότι πολλές φορές φανήκαμε περισσότερο ως κόμμα διαμαρτυρίας, παρά ως κόμμα που έχει κυβερνητική προοπτική, ναι είναι ένα θέμα. Το γεγονός πως πολλές φορές ήταν γκρι οι θέσεις μας, παρά ξεκάθαρες, είναι ένα ζητούμενο. Ωστόσο, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και αναμένουμε  να τα συζητήσουμε στα όργανα και εγώ με τη σειρά μου θα καταθέσω τις δικές μου θέσεις για το τι δεν πήγε σωστά και τι πρέπει να αλλάξουμε».

«Τα όργανα θα αποφασίσουν τι θα γίνει με την ηγεσία» 

Ερωτώμενη για το εάν είχε άλλο πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ, εάν θεωρεί πως θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, απάντησε: «Δεν πρόκειται να μπω σε καμία ονοματολογία αυτή τη στιγμή, γιατί δεν πρόκειται, σε έναν τόσο σοβαρό διάλογο να τον ευτελίσω βάζοντας μπροστά το κάρο από το άλογο(…). Φταίνε και πολιτικές, τα λάθη που κάναμε, η στρατηγική μας, η φυσιογνωμίας μας, το ότι δεν μπορούσαμε να εκλαϊκεύσουμε και να περάσουμε στην κοινωνία τις θέσεις μας αλλά ναι, τίθεται και ζήτημα ηγεσίας, γιατί πάντα τα πρόσωπα είναι αυτά που εκφράζου, υλοποιούν τις πολιτικές. Άρα, ναι, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Δεν θα αποφασίσω εγώ τι θα γίνει με την ηγεσία, αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα».

Τι απάντησε για το εάν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Σε ερώτηση εάν η ίδια θέλει να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Το τελευταίο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το τι θα κάνω εγώ. Εμένα η έγνοια μου είναι μια. Τι θα κάνει ο χώρος μου. Η έγνοια μου είναι πώς θα μπορέσει να δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ, να προσφέρει ελπίδα, μια άλλη πρόταση στον κόσμο».

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας «θα της συνιστούσα πρώτα να δει τι γίνεται στη ΝΔ και γιατί έπαθε αυτή τη συντριπτική ήττα και τι ράπισμα ήταν αυτό για την πολιτική που ακολουθεί εδώ και 5 χρόνια. Την αλαζονεία του 41% τους την έκοψε ο λαός με το μαχαίρι και καλά τους έκανε».

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΝάντια Γιαννακοπούλουευρωεκλογές 2024Ευρωεκλογές