Πολιτική|14.06.2024 14:46

Ανασχηματισμός: To παρασκήνιο - Οι υπουργοί των επικίνδυνων αποστολών και τα ανοίγματα στο παραδοσιακό κοινό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και σήμερα ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και θα συνεδριάσει αύριο (15/6). Ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως έλαβε το μήνυμα της κάλπης, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για έναν ανασχηματισμό που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα»

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα την προηγούμενη Κυριακή στο Μαξίμου ξεκίνησε η συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Από τον σημερινό ανασχηματισμό έγινε εμφανές πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στον αγροτικό τομέα, σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.

Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα το πρωί ακυρώθηκε στο παρά πέντε το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και έγινε ο ανασχηματισμός. Άλλωστε δεν είχε νόημα να γίνει ένα… αποχαιρετιστήριο υπουργικό συμβούλιο και μετά από λίγες ώρες να ανακοινωθούν τα νέα πρόσωπα.

Ο βασικός πυρήνας των αλλαγών είχε κλειδώσει από τις πρώτες μέρες στο Μαξίμου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων παρεμβάσεων. Με δεδομένο πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επελέγη να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε υπουργεία και να μην ανακατευτεί η τράπουλα εντελώς. Άλλωστε πέρσι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός είχε κάνει rotation στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο ενδιάμεσο είχαν υπάρξει παρεμβάσεις σε όσους τομείς είχε κριθεί αναγκαίο.

Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε να μην υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία, όπως το Άμυνας, το Οικονομικών (άλλαξε μόνο ο Χάρης Θεοχάρης), το Υγείας και το Εξωτερικών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν υπάρξει σκέψεις για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, που είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μαξίμου. Ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, με δεδομένο άλλωστε πως σε ένα τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές. Να σημειωθεί πάντως εδώ πως το όνομα του εξακολουθεί να παίζει δυνατά για την θέση του Επιτρόπου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών (του Σ. Παπασταύρου και του Γ. Μπρατάκου) καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Μυλωνάκη (ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής). Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Μητέρα των μαχών η ακρίβεια

Το επόμενο διάστημα είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην μάχη των τιμών, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Στην... ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Ανάπτυξης κάθεται πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ εκτός κυβέρνησης είναι ο Κώστας Σκρέκας.

Αλλαγές υπήρξαν και σε ένα ακόμα «δύσκολο» υπουργείο, που δεν είναι άλλο από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται πως το χειμώνα η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή συζήτηση στο επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ πως παρά το ότι κυβερνητικά στελέχη λένε πως ο ανασχηματισμός δεν έγινε με γεωγραφικά κριτήρια δεν περνά απαρατήρητο πως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο ο υπουργός Κώστας Τσιάρας όσο και ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας προέρχονται από τη Θεσσαλία. Μάλιστα σε νομό της Θεσσαλίας- και συγκεκριμένα τα Τρίκαλα- εκλέγεται και η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Παπακώστα.

Αλλαγή υπουργείου για τη Νίκη Κεραμέως

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο ήταν αυτή της Νίκης Κεραμέως, που από το υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Νίκη Κεραμέως είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα των mail που είχε οδηγήσει στην έξοδο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Τελικά, η Νίκη Κεραμέως μετακομίζει στο δύσκολο υπουργείο Εργασίας, ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου βρέθηκε ενδεχομένως από... καραμπόλα εκτός κυβέρνησης. Νέος υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που μέχρι τον ανασχηματισμό ήταν αναπληρωτής υπουργός.

Τα μηνύματα στο δεξιό κοινό

Παρά το ό,τι από την κυβέρνηση λένε πως δεν θα μπουν στο δίλημμα «άνοιγμα στο κέντρο ή προσέγγιση του δεξιού κοινού» από τον ανασχηματισμό φάνηκε πως στόχος είναι να σταλούν μηνύματα και στην παραδοσιακή βάση του κόμματος. Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει στους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Επίσης και μια σειρά υφυπουργών, που μπαίνουν στην κυβέρνηση εκτιμάται πως έχουν απήχηση σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Κώστας Γκιουλέκας (υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης) και ο Κώστας Καραγκούνης (υφυπουργός Εργασίας).

Νίκη ΚεραμέωςΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςανασχηματισμόςΤάκης ΘεοδωρικάκοςΚυριάκος Μητσοτάκηςευρωεκλογές 2024Νέα ΔημοκρατίαΘεόδωρος Λιβάνιοςευρωεκλογές αποτελέσματα