Πολιτική | 16.06.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακτινογραφία της ψήφου στις ευρωεκλογές - Πού βασίζει την αισιοδοξία του ο Κασσελάκης

Νίκος Σβέρκος

Στις τελευταίες παρεμβάσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να μεταδώσει κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας μετά τις ευρωεκλογές. «Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και στον νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει πιο δυνατός» είπε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ βάσισε την άποψή του στη διαφορά του με τη ΝΔ, στα αποτελέσματα των «λαϊκών συνοικιών», στην ψήφο των νέων και στις μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Η ακτινογραφία των ψήφων που έλαβε το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με τις ψήφους των εθνικών εκλογών, αποκαλύπτει με ευκρίνεια τα κέρδη και τις ζημίες του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από επιλεκτικές αναγνώσεις στις οποίες αρέσκονται οι ηγεσίες των κομμάτων.

Συνολικά μεγάλη πτώση

Συνήθως οι επικεφαλής των κομμάτων και οι αναλυτές εστιάζουν στα ποσοστά των ψήφων που έλαβε το κάθε κόμμα. Ωστόσο, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι αποσπασματική, ιδιαίτερα όταν η αποχή εκτοξεύεται. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά χρήσιμο να διαβάζουμε και τους αριθμούς των ψήφων που έλαβε το κάθε κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις πρόσφατα ευρωεκλογές ποσοστό 14.92%, χάνοντας 2,91% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2023. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 593.133 ψήφους, ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε λάβει 930.013. Έχασε δηλαδή 336.880 ψήφους (36,2% λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη κάλπη), οι οποίες κάθε άλλο παρά αντιστοιχούν σε μια φυσιολογική πτώση λόγω της θηριώδους αποχής.

Παρόλα αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει να εστιάζει στην διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, θεωρώντας πως «κατάφεραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%». Ωστόσο, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό και ψήφους δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Κουμουνδούρου για νίκη και αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπως έχει θέσει ως στόχο στο παρελθόν ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αισιοδοξία στις λαϊκές συνοικίες

«Ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας στις λαϊκές συνοικίες» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στους βουλευτές του, προσθέτοντας ότι «είμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής να βγει πάλι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί από όπου άρχισε, στις ρίζες του, εκεί όπου αν και καταποντίστηκε πέρυσι, τώρα θα χτίσουμε και θα γίνουμε και πάλι πρώτη δύναμη». Στη συνέντευξή του στο Mega μίλησε για ανάκτηση δυνάμεων σε Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά.

Στις περιφέρειες του Πειραιά και των δυτικών προαστίων η ΝΔ πράγματι έχασε ισχυρές δυνάμεις. Πτώση εμφάνισαν όμως και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και κατάφερε να κρατηθεί σε ποσοστά άνω του εθνικού του ποσοστού.

Στην περιφέρεια Β2 Δυτικού Τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε φέτος 18,87% (-2,26% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές) και υπολείπεται της ΝΔ κατά 3,9%.

Στην Α’ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μικρή πτώση λάμβάνοντας 15,59% (-1%) αλλά υπολείπεται ακόμα της ΝΔ κατά 16,46%.

Στην Β’ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18,33% (-1%) και η διαφορά του με τη ΝΔ διαμορφώνεται στο -5,69%.

Τα υψηλά και τα χαμηλά

Ωστόσο, οι εκλογές και η δυναμική των κομμάτων δεν κρίνονται από τα αποτελέσματα σε μόνο δύο περιφέρειες. Γι αυτό έχει ενδιαφέρον η εξέταση των επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Από την επισκόπησή μας για την κατάταξη θα εξαιρέσουμε τη Ροδόπη και την Ξάνθη, εκεί όπου το ΚΙΕΦ κατέγραψε υψηλά ποσοστά πλήττοντας τόσο την ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κέρδισε καμία περιφέρεια στην επικράτεια.
  • Την τέταρτη θέση έλαβε σε Δράμα, Έβρο, Ημαθία, Καβάλα, Κιλκίς, Λέσβο, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική. Πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες στις οποίες δραστηριοποιούνται βουλευτές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Πέτρος Παππας.
  • Την τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε σε Αργολίδα, Αρκαδία, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Β’ Θεσσαλονίκης, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Σάμο και Χίο.
  • Κάτω από 10% έλαβε στην Ροδόπη (5ος, 7,14%), στην Ξάνθη (3ος, 9,9%) και στον Έβρο (4ος 9,91%)
  • Πάνω από 20% έλαβε στην Άρτα (22,66%) και την Κεφαλλονιά (20,59%), περιφέρειες στις οποίες δραστηριοποιείται η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νικόλας Φαραντούρης αντίστοιχα.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να εστιάσει σε στοιχεία των exit poll βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει θετική δυναμική στο άμεσο μέλλον. «Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή κοινωνική βάση πολιτικής αντεπίθεσης» είπε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «στα κρίσιμα κοινά των νέων ανθρώπων, στις ηλικίες 17-35, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη μεγαλύτερη απήχηση των μηνυμάτων του και αναδείχθηκε σε πρώτη πολιτική δύναμη. Όπως και στους αναποφάσιστους, που τελικά αφουγκράστηκαν τις προτάσεις μας».

  • Πράγματι, σύμφωνα με τα exit polls, ο ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-24 φαίνεται να πήρε 18,5% έναντι 16,1% της ΝΔ. Στις ηλικίες 25-34 το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη φέρεται να έλαβε 18% έναντι 15,8%. Ωστόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες η ΝΔ κυριάρχησε, με χαρακτηριστικότερο το 39,9% που έλαβε στους άνω των 65,που αποτελούν και την πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα (ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στην συγκεκριμένη μερίδα 14,8%)
  • Όσον αφορά τις επαγγελματικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 17,4% στους φοιτητές, ωστόσο έχασε σε όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως παρά την στροφή του στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόλις το 11,2% στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.
  • Στην μάχη του προοδευτικού χώρου, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το ΚΚΕ κέρδισε όσους αυτοπροσδιορίστηκαν ως αριστεροί με σαφή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (έλαβαν 37,1% και 33% αντίστοιχα). Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε όσους δηλώνουν κεντροαριστεροί (πήρε 37,4% έναντι 28% του ΠΑΣΟΚ). Όσον αφορά, δε, το Κέντρο, το ΠΑΣΟΚ πήρε το 30,9% όσων δήλωσαν πως ανήκουν στον χώρο αυτό, η ΝΔ το 21,5%, η Ελληνική Λύση το 9,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 9,6%.
  • Οι αναποφάσιστοι φαίνεται τελικά να κατευθύνθηκαν προς τρεις κατευθύνσεις: Προς τον ΣΥΡΙΖΑ πήγε το 13,8%, προς το ΠΑΣΟΚ το 12,8% και προς τη ΝΔ το 12,7%.

Οι μετακινήσεις

Όσον αφορά πάντως τις μετακινήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης επικέντρωσε την αξιολόγηση του στην άποψη πως «ήταν η πρώτη φορά που είχαμε εισροή από τη Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια». Πράγματι, το 4% των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ ψήφισε αυτή τη φορά ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η εικόνα για τις μετακινήσεις είναι όμως αποσπασματική.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαμηλή συσπείρωση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, η οποία έφτασε σύμφωνα με τα exit polls στο 66,9%. Οι απώλειές του, όμως, φάνηκε πως ήταν αμφίπλευρες. Συγκεκριμένα προς τα αριστερά του απώλεσε: 6,3% προς τη Νέα Αριστερά, 5,3% προς το ΚΚΕ, 2,7% προς το ΜέΡΑ25 και 2,2% προς την Πλεύση Ελευθερίας.
  • Η Κουμουνδούρου είχε όμως απώλειες και προς τα δεξιά της. Συγκεκριμένα, το 5,5% πήγε στην Ελληνική Λύση, το 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ, το 1,6% προς τη ΝΔ, το 0,8% προς τον Κόσμο, το 0,8% στη Φωνή της Λογικής και ακόμα 0,8% στη Νίκη.
ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Στέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα