Πολιτική|17.06.2024 13:00

Μαρινάκης για Λύτρα: Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση

Newsroom

Στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση του γνωστού δικηγόρου Απόστολου Λύτρα παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Τι είπε ο Μαρινάκης για τον Λύτρα

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη είναι διακριτές εξουσίες, οπότε δεν τίθεται θέμα παρέμβασης. «Υπάρχει η διάκριση των εξουσιών από τη στιγμή που αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει, ούτε τα κόμματα. Η προφυλάκιση ή μη είναι μια απόφαση του ανακριτή και της εισαγγελέως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή την απόφαση. Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση», είπε και έκανε λόγο για μια ακόμα τραγική ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία είναι να ψηφίζει νόμους που αποτελούν χρίσμα εργαλεία, όπως ο νέος ποινικός κώδικας.

Την Τετάρτη η ΚΟ της ΝΔ

Ο κ. Μαρινάκης, με φόντο τα πυρά του κ. Κακλαμάνη νωρίτερα, μέσω του OPEN για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τον ανασχηματισμό, σημείωσε πως η ΚΟ της ΝΔ θα συνεδριάσει το πρωί της επόμενης Τετάρτης (26/6).

Τι είπε ο Μαρινάκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ταυτόχρονα ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε τη νομοθετική νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στο Ψηφιακό τέλος συναλλαγών. Με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Τέλος Χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
  • αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
  • επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
  • ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια, όπως:
  • το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης
  • τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου
  • τον βαρυνόμενο με τον φόρο
  • περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους,
  • καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου,
  • θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.

Την ίδια ώρα, ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Παρασκευή θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε καταθέσει η Ελλάδα.  «Το αίτημα εκταμίευσης είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου.

Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η νέα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων για την μέχρι τώρα επιτυχή πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προ απαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

Παύλος Μαρινάκηςειδήσεις τώραΑπόστολος Λύτραςενδοοικογενειακή βία