Πολιτική|17.06.2024 21:01

Μήνυμα Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: «Να σεβαστεί τη συμφωνία και να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα»

Newsroom

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας να την τηρεί στο ακέραιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

«Ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο ενδεχομένως να σάπιζε» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών». «Πολλώ δε μάλλον δεν είναι σύμμαχος σταθερότητας. Οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα» συμπλήρωσε.

Η επιλογή των Πρεσπών για την υπογραφή της Συμφωνίας

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας στις Πρέσπες. «Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και σημείωσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονας χώρας «θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».

ειδήσειςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΒόρεια ΜακεδονίαΖόραν Ζάεφειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας