Πολιτική|18.06.2024 10:20

Σύνοδος Κορυφής: Ελπίδες για συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα στα πρόσωπα που θα πληρώσουν τα κορυφαία πόστα της ΕΕ

Newsroom

Αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τα πρόσωπα που θα πληρώσουν τα τρία κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κομισιόν, ύπατος εκπρόσωπος ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις) προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Συμβούλιο δεν υπήρξαν αντιρρήσεις ότι τα τρία πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Κάγια Κάλας- είναι τα φαβορί.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζεται πως η εν εξελίξει συζήτηση δεν αφορά μόνο την κατανομή των θέσεων και τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία, όπως είπε και χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε την στήριξη της κυβέρνησης στην ανανέωση της θητείας της φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός:  «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών. Δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τόνισε δε πως «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, διά της νέας Προέδρου της Επιτροπής, της κ. φον ντερ Λάιεν, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση:

  • σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας,
  • στα ζητήματα της μετανάστευσης,
  • στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και
  • στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας».
Αντόνιο ΚόσταΣύνοδος ΚορυφήςΟύρσουλα φον ντερ Λάιενειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης