Πολιτική|19.06.2024 06:25

Ο Τσίπρας «σπρώχνει» τη συνεργασία στην Κεντροαριστερά και οι πολίτες συμφωνούν αναφανδόν

Νίκος Σβέρκος

Με παραινέσεις προς τις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων να συνεργαστούν, συνόδευσε την χθεσινή (18/6) του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας. Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων αριστερά του Κέντρου συμφωνούν απόλυτα με την ανάγκη σύμπραξης των σχηματισμών της Κεντροαριστεράς.

Ήπιες αιχμές Τσίπρα για την Αριστερά

Με αιχμές για την επικράτηση της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής και την προγραμματική υστέρηση των προοδευτικών δυνάμεων, έδωσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας τις ευλογίες του για την συνεργασία των σχηματισμών της Κεντροαριστεράς. Στην καταληκτική ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο του, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως η υποχώρηση των προοδευτικών δυνάμεων οφείλεται μεταξύ άλλων «στην αδυναμία να γίνουν διακριτές οι ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές των πολιτικών δυνάμεων - οι διαχωριστικές γραμμές».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τις αιτίες της μεγάλης αποχής στις ευρωεκλογές μίλησε για «εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία», αλλά και για «πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις». Με αυτές τις ήπιες φράσεις του ο Αλέξης Τσίπρα έψεξε ουσιαστικά αντιλήψεις που επικρατούν και στην σημερινή ηγεσία και του κόμματός του, ενώ παραδοσιακά εκφράζονται από στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης.

Προχώρησε μάλιστα σε παραινέσεις προς τις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων «να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες» για την μεταξύ τους συνεργασία, «για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης». Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις, μέσα από μια διαδικασία που θα γίνει με «βήματα τολμηρά, αλλά ταυτοχρόνως και βήματα σταθερά», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο […] οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».

Οι πολίτες θέλουν διακαώς συνεργασία

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί «αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών». Πράγματι, σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης, οι πολίτες έδειξαν με συντριπτικά ποσοστά να συμφωνούν στην προοπτική συνεργασίας της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, το 69% των πολιτών είναι θετικοί σε μια τέτοια προοπτική, ενώ τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα στους πολίτες που ψήφισαν κόμματα αριστερά του Κέντρου. Συγκεκριμένα, το 83% τόσο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ μια τέτοιας συνεργασίας, ενώ υψηλό ήταν και το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ (75%).

Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι μια τέτοια συνεργασία προκρίνουν και σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ, ενώ το αίτημα είναι πλειοψηφικό στις ηλικίες που εμφανίζονται πιο ενισχυμένες οι προοδευτικές δυνάμεις. Παράλληλα όσοι και όσες δήλωσαν «Κεντρώοι», «Κεντροαριστεροί» ή «Αριστεροί» συμφωνούν με την συνεργασία του χώρου σε ποσοστά από 73 έως 81%.

Παύλος Πολάκηςκεντροαριστεράειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςειδήσεις