Πολιτική|19.06.2024 10:10

Ακρίβεια: Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Μητσοτάκης – Τι θα ανακοινώσει

Newsroom

Το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και γενικότερα σε ατζέντα καθημερινότητας ρίχνει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό αλλά και το άσχημο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τη ΝΔ. Σήμερα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δηλώσεις.

Εκτός τραπεζιού η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, αδιαμφισβήτητα η μάχη κατά της ακρίβειας αποτελεί τη βασική κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς οι πολίτες αναμένουν  περισσότερα σ’ αυτό τον τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview στο ερώτημα για ποιον  από τους λόγους θέλατε να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση η ακρίβεια συγκεντρώνει το 40% των απαντήσεων (ψηλά στις απαντήσεις είναι και το φορολογικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ποσοστό 15%).

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως λύση στο πρόβλημα των τιμών μπορεί να είναι η υλοποίηση μόνιμων μέτρων στήριξης των πολιτών. Άλλωστε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027. Στο τραπέζι είναι και πρόσθετα  μέτρα στήριξης των συνταξιούχων όπως για παράδειγμα το ψαλίδισμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης (κάτι βέβαια που εξαρτάται από τα δημοσιονομικά δεδομένα).

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποκλείεται να υπάρξουν  κάποιες επιμέρους διορθώσεις, χωρίς να αλλάζει ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής

Μία από τις κυριότερες μάχες που θα  δοθεί είναι στο στεγαστικό πεδίο καθώς η πορεία των ενοικίων συνεχίζει να είναι ανηφορική. Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»  που θα αφορά ζευγάρια μέχρι 50 ετών, εξετάζουν βελτίωση του πλαισίου στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»  και συζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο Airbnb σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με την στέγη.

Παράλληλα βέβαια στόχος είναι να ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων, ενώ έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Αποτελεί προτεραιότητά μας η θεσμική ενίσχυση και περαιτέρω θωράκιση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού» σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Όπως επεσήμανε «πιστεύουμε στον ανεξάρτητο πόλο ελέγχου των αγορών, που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεξάρτητη Επιτροπή για την αγορά ενέργειας, για τις τηλεπικοινωνίες».

Τέλος από την κυβέρνηση εστιάζουν και στην ευρωπαϊκή συζήτηση που θα γίνει, αφού βέβαια πρώτα κλειδώσουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά. Πριν   από τις ευρωκάλπες ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πολυεθνικές. Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που δεν θα λυθεί εν μία νυχτί, ωστόσο επισημαίνεται πως είναι ένα θέμα που δεν είναι ελληνικό  και επομένως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

μείωση ΦΠΑακρίβειαΦΠΑειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςυπουργείο Ανάπτυξης