Πολιτική|19.06.2024 19:46

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης αντιμέτωπος με τους επικριτές του - Ποιοι σήκωσαν το γάντι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αντιμέτωπος με πληθώρα στελεχών που ζητούν εκλογές από τη βάση και άσκησαν έντονη κριτική βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κώστας Σκανδαλίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.α. ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε εσωκομματική κάλπη, με τους περισσότερους μάλιστα να εξαπολύουν βολές για… όλα. Από την αντιμετώπιση των στελεχών μέχρι και τις ασυμφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα! Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εισηγητική του ομιλία είχε αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα κι αν τελικά θα προχωρήσει σε εκλογές.

Πιο αναλυτικά, έκανε λόγο για αρρυθμίες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι και προς τους επικριτές του, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το κόμμα είναι παντού πρώτο θέμα εξαιτίας των δηλώσεων όσων των αμφισβητούν. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι τα media μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης είχαν ως στόχο να αφανιστεί το ΠΑΣΟΚ και πάντως υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα.

«Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο», είπε και προσέθεσε ότι δέχεται κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. «Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;», αναρωτήθηκε.

«Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η συμπεριφορά σου πρόεδρε ήταν αντιθεσμική και τοξική»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: «Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη. Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά. Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών. Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας. Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας.

Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω…

Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές.

Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική»

Παύλος Γερουλάνος: «Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο»

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος προσέθεσε: «Ξεκινάω από τον στόχο: Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται. Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές.

Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα. Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4% από την πτώση των άλλων. Μπορεί μια μέρα έτσι να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα.

Πρώτα από όλα, το σχέδιό μας για τη χώρα. Καλές είναι οι προτάσεις μας. Αλλά πρέπει να κουμπώνουν σε θέσεις. Και οι θέσεις να κουμπώνουν σε ένα όραμα. Να καταλαβαίνουν Ελληνίδες και Έλληνες πού θα είναι η Ελλάδα, σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, να αλλάξουμε την επικοινωνία μας. Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να φτάσουμε το μήνυμά μας στη βάση, σε κάθε στέλεχος, σε κάθε καφενείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Το πετύχαμε στον Τομέα Επικοινωνίας πριν από 15 χρόνια. Και με μηδέν κόστος.

Τρίτον, να αλλάξουμε την οργάνωσή μας. Να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς. Ή «οι δικοί μας» μέσα, οι άλλοι έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, είναι λέσχη φίλων.

Καλή οργάνωση είναι αυτή, που κάνει την κοινωνία να νιώθει ευπρόσδεκτη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και κρίνονται από την προσφορά τους στο κόμμα. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσοι εν ζωή ΠΑΣΟΚοι έχουν διεκδικήσει, έστω και μια φορά, ψήφο; Χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες. Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, Συνδικαλιστικοί φορείς.

Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όλοι πάνε (συλλογικά τουλάχιστον) καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, Δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, που να πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το κόμμα του στην περιοχή του.

Αν βάλουμε στη δύναμή μας και παλιούς Βουλευτές δημιουργούνται στρατιές. Από όλους αυτούς τους αιρετούς, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια. Με ένα, μοναδικό, στόχο: Να φέρουμε περισσότερους πολίτες στην κάλπη. Όχι απλά να ανεβάσουμε ποσοστά διότι τα άλλα κόμματα πέφτουν. Αλλά να ανεβάσουμε τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όπως κάναμε στις Ευρωεκλογές στην Α’ Αθήνας.

Πρέπει, άμεσα να ζητήσουμε την βοήθειά τους. Να τους κινητοποιήσουμε σε έναν κοινό αγώνα.

Τέταρτον, να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα. Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία. Είναι ενεργοί πολίτες, γνώστες και παθιασμένοι, που πείθουν την κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει επάνω τους.

Και αυτοί, δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Για αυτήν είμαι περήφανος. Αλλά, είναι ακόμα πολύ μικρή για να παίξει και άμυνα στην Κυβέρνηση και επίθεση προς όφελος της κοινωνίας.

Για αυτό έχουμε το κόμμα, τα Όργανα και τους Τομείς.

Αυτοί βγαίνουν στην κοινωνία, φέρνουν ιδέες, ανοίγουν συζητήσεις, δημιουργούν εντάσεις σε θέματα που η Κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.

Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις. Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους.

Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά. Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη. Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται.

Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε.

Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε.

Μπορούμε να το κάνουμε; Και βέβαια μπορούμε. Οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι.

Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα. Ευτυχώς οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες.

Χρειάζεται όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του.

Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης.

Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Μιλένα Αποστολάκη: «Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία»

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δυο αρνητικά δεδομένα: Την τεράστια αποχή και την περιορισμένη άνοδο μας παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα. Γίνεται πολύς λόγος για την ασυμμετρία του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στην περιφέρεια και το λεκανοπέδιο. Στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος. Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική.


Οι λόγοι ασφαλώς είναι πολλοί. Θα σταθώ σε έναν σημαντικό προκειμένου ένα αξιόπιστο πολιτικό σχήμα να ανταποκριθεί σε κυβερνητικές ευθύνες. Αναφέρομαι στη λειτουργία μας και πόσο πολιτικά χρήσιμο θα ήταν:

  • Ένα ΠΑΣΟΚ με 11μελές και όχι 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και αποτελεί το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο για όλα τα μείζονα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ζητήματα, παρέχοντας στιβαρή πολιτική καθοδήγηση και νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις.
  • Σύμβουλοι του Προέδρου για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, την Οικονομία, τους Θεσμούς και το κράτος, την Παιδεία, την Υγεία και την Ενέργεια οι οποίοι θα συγκροτούν ένα μόνιμο σώμα διαβούλευσης με τον Πρόεδρο και θα συνιστούσαν για την κοινωνία μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα μια προμετωπίδα αυριανών στελεχών που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας και θα κυβερνήσουν με γνώση, δικαιοσύνη, διαφάνεια και υπευθυνότητα.
  • Μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν αντιπαρατίθεται την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας ένα μήνυμα διαίρεσης και έλλειψης συντονισμού, αλλά τοποθετείται συντεταγμένα καθώς έχει προηγηθεί μια επίσης συντεταγμένη απόφαση σε ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, νομιμοποιημένη και δεσμευτική για όλες και όλους μας.
  • Ένα κόμμα που έχει από την πρώτη στιγμή γραμματέα τομέα αυτοδιοίκησης.

Όμως τα ζητήματα λειτουργίας όσο σοβαρά και να είναι έπονται του πολιτικού προτάγματος, της πολιτικής συνθήκης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία, θα γεννήσει ελπίδα, θα προκαλέσει ξανά την συμμετοχή των πολιτών. Και αυτή η συνθήκη είναι η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου με την ευγένεια που τον διακρίνει θύμισε πολύ εύστοχα και αναγκαία μέσα από τον προχθεσινό του αστεϊσμό περί Ολαντρέου όσα ζήσαμε, όσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν από έναν πολιτικό που έγινε ο κατ/ εξοχήν εκφραστής του αριστερού λαϊκισμού και του διχασμού και σήμερα μιλά για πολλαπλασιασμούς. Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χτες.

Μ. Κατρίνης: «Μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, εγώ δεν είμαι»

«Βολές» προς όσους είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα που βρίσκεται στο 13 με 15% εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου. «Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι», είπε αρχικά και προσέθεσε με αιχμές προς τον Ν. Ανδρουλάκης: « Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε συγκεκριμένα στελέχη ότι θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.
Απαντώντας στο ερώτημα πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ο Μ. Κατρίνης τόνισε:

  • Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.
  • Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.
  • Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.
  • Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.
  • Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.
  • -Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες.
  • Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης
  • Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.
  • Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.
  •  Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.

Aπό την πλευρλα της η Ευαγγελία Λιακούλη ανέρερε «Δεν αρέσουμε. Η παράταξη χρειάζεται ανασυγκρότηση».

Παύλος Χρηστίδης: Δεν αναζητούμε συμμάχους σε άλλα κόμματα, αναζητούμε συντρόφους στον ελληνικό λαό

Η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή, με όρους καθαρούς. Γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία. Η ενότητα, η υπευθυνότητα, η προσδοκία και η σοβαρότητα είναι αυτά που θα μας κάνουν αντάξιους της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Προσωπικά νιώθω την αγωνία για το μέλλον, τη θέση των συντρόφων και των στελεχών που όλο αυτό το διάστημα ζητούν αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται μια δίνη, η οποία - αν δεν είμαστε προσεκτικοί - θα μας βυθίσει. Και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης θέλει καθαρές λύσεις. Και πρέπει να δούμε όσα κάναμε λάθος εδώ και έναν χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις. Υπήρξαμε και δεύτεροι και πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης.

Υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να μας παρασύρουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, να αναβαπτιστούν οι ίδιοι πολιτικά και να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι ο κ. Παππάς που τις προηγούμενες ημέρες έθεσε όρους συμπόρευσης μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο της πρότασης μομφής που έκανε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στην κυβέρνηση, παρασύροντας τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η κατεύθυνση που διεκδικούμε για τη χώρα δεν είναι αντικείμενο παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης και συμφωνιών επιτροπών. Είναι αντικείμενο συλλογικής κομματικής διεργασίας, είναι αποτέλεσμα ιδεών και αρχών άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού και της χώρας. Πολιτικός φορέας να τις προωθήσει υπάρχει και είναι το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει συντάσσεται και αγωνίζεται μαζί μας και όποιος διαφωνεί διεκδικεί ότι θέλει. Εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις επί των πολιτικών μας θέσεων και κυρίως επί αρχών και αξιών που μας καθιστούν συντρόφους. Δεν αναζητούμε συμμάχους σε άλλα κόμματα, αναζητούμε συντρόφους στον ελληνικό λαό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις. Η λειτουργία του κόμματος στο κόμμα και στην Βουλή θέλει αλλαγές, θεσμικότητα, κανόνες και σεβασμό σε ένα Κίνημα που υπήρχε πριν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς.

Θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια δυνατοί και με προοπτική ή διαιρεμένοι, σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη δίνη που έχει ζήσει η παράταξη;

Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι κατά τη γνώμη μου και οργανωτικές αλλά κυρίως πολιτικές. Και αυτό πια μπορούν να αντιληφθούν όλοι. Ακόμα και όσοι στο παρελθόν έλεγαν ότι για όλα φταίει η Φώφη Γεννηματά.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, όχι μόνο για να επικρατήσουμε στις εκλογές αλλά κυρίως για να φτιάξουμε το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα καλύτερα.

Οφείλουμε να αξιολογήσουμε σωστά προτερήματα και μειονεκτήματα, οφείλουμε πρώτα και κύρια όμως να αντιληφθούμε ότι ή θα προχωρήσουμε ενωμένοι ή θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιβουλεύονται τον χώρο να μας διαλύσουν οριστικά.

Σε οργανωτικό επίπεδο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει και να δώσει μεγαλύτερο ρόλο σε στελέχη που είναι παραγκωνισμένα ή για οποιοδήποτε λόγο, αυτή τη στιγμή, δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες. Στα ψηφοδέλτια μας των εθνικών εκλογών, στο ευρωψηφοδέλτιο, στους τομείς, τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις. Να τους ακούσουμε και να τους αξιοποιήσουμε.
Οφείλουμε επίσης να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις τοπικές, αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο να μεγαλώσουν, να αποκτήσουν περισσότερα μέλη, να αποκτήσουν περισσότερα στελέχη που θα θέλουν να βοηθήσουν και οργανωτικά και πολιτικά. Να αποκτήσει ουσία και έργο η κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που ήταν μέλη και κρατούν αποστάσεις, τους δυσαρεστημένους, όσους επέλεξαν διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια και να τους ενεργοποιήσουμε και πάλι όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για την κοινωνία και τη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμώ ότι πρέπει να κινηθούμε κάπως διαφορετικά, διαμορφώνοντας μια πολιτική πρόταση που θα γεννά ελπίδα και προοπτική για όλους. Θα νικάει τον κυρίαρχο σήμερα φόβο, θα νοηματοδοτεί την πολιτική συμμετοχή και θα οδηγεί σε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Το μοντέλο της ανάπτυξης με θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς (τουρισμός, Αττική κλπ) έχει αποτύχει. Χρειάζεται άμεσα η αποκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων, η επανακατοίκηση της περιφέρειας ξεκινώντας από τα χωριά, η επένδυση σε ένα κράτος ασφάλειας πολλών επιπέδων, δηλαδή σε ένα κοινωνικό κράτος, η μείωση του κόστους ζωής – επιχειρηματικότητας με ειδικά κίνητρα για την επαρχία και κυρίως για τις φτωχότερες περιφέρειες. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό πρόγραμμα περιφερειακής σύγκλισης, που διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία και όλο το κράτος. Χρειαζόμαστε να ομορφύνουμε τη χώρα, να αξιοποιήσουμε κάθε γωνιά της υπέρ του λαού και όχι υπέρ των διεθνών καιροσκόπων που βρήκαν περιουσία σε τιμή ευκαιρίας. Χρειαζόμαστε μάχη ενάντια στα καρτέλ που έχουν στηθεί από τη δεξιά την ελληνική και την ευρωπαϊκή, χρειαζόμαστε αυτάρκεια και ανάπτυξη των δικών μας δυνάμεων και των δικών μας πλεονεκτημάτων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ως λαός και ως ΠΑΣΟΚ. Να ανακτήσουμε την πατριωτική μας αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουμε πρώτα εμείς ότι αποτελούμε την λύση και όχι το πρόβλημα.

Κώστας ΣκανδαλίδηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης