Πολιτική|20.06.2024 07:25

ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης εναντίον όλων και ολοταχώς για εκλογές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μονόδρομος, όπως φάνηκε από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, είναι για τον Νίκο Ανδρουλάκη η προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε (σχεδόν) μόνος εναντίον όλων και πλέον τη σκυτάλη παίρνει η κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα, όπου θα… επιβεβαιώσει πως η νέα ηγεσία θα αποφασιστεί από τη βάση μέσα στο 2024, περίπου ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει το καταστατικό.

Ο κ. Ανδρουλάκης, στην τελευταία τοποθέτησή του ουσιαστικά προανήγγειλε τις εκλογές, λέγοντας ότι «θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Παρ’  όλα ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι πως ο ίδιος μίλησε ανοικτά για «πόντιους Πιλάτους» εντός του κόμματος. «Πέντε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κάποιοι δεν μίλησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ούτε για τα ομόφυλα, ούτε για τα πανεπιστήμια, γιατί πολύ απλά ήταν «Πόντιοι Πιλάτοι».

Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα. Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης». Η αλήθεια, πάντως, είναι αρκετοί εξ αυτών που διαφωνούσαν μίλησαν τότε στα όργανα, ενώ ειδικά για το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια επέβαλλε κομματική πειθαρχία, τη στιγμή που βουλευτές όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διαφωνούσαν με την καταψήφιση του σχεδίου νόμου.

Ο Δούκας

Την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης βρισκόταν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ο Χάρης Δούκας (που δεν συμμετείχε αφού δεν είναι μέλος του ΠΣ) ανακοίνωνε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα μπει στην κάλπη της μάχης. «Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ», έλεγε χαρακτηριστικά σε παρουσίαση βιβλίου. Αντίστοιχα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο ενιαίο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι   «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές». Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαγραφή, πλην μιας που ήταν επιβεβλημένη. «Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια;», αναρωτήθηκε σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση, απέναντι του έχει σχηματιστεί μια ιδιαίτερα σκληρή ομάδα, που απαρτίζεται τόσο από νέα όσο και ιστορικά στελέχη. Ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Φ. Σαχινίδης (που έκανε λόγο για… Κιμ Γιονγκ Ουν), η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Ευαγγελία Λιακούλη (που άλλοτε έκανε λόγο για «κραταιό Νικόλα») πλέον έχουν πάρει το όπλο τους και ζητούν απαιτητικά κάλπη, εκτιμώντας πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανανεώσει τη θητεία είτε ο Χάρης Δούκας ή κάποιος άλλος θα αναλάβουν τα ηνία. Σίγουρα η Χαριλάου Τρικούπη θα βγει -όπως παραδέχονται αρκετοί- λαβωμένη από την εσωστρέφεια…

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας