Πολιτική|20.06.2024 11:20

Μητσοτάκης: Έσοδα 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια για τη στήριξη ευάλωτων συνταξιούχων

Newsroom

Για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, την ακρίβεια, την οικονομία, την υπόθεση Λύτρα, την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και τα εθνικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

Όπως ανέφερε αρχικά:  «η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

Στη συνέχεια, εκτίμησε πως τα έσοδα από την συνεισφορά αυτή υπολογίζονται  στα 300 εκατ. ευρώ.

«Ταξί και καφές πρέπει να είναι οικονομικά»

«Έπειτα, για τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, ενώ το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery».

Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι' αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις», επισήμανε.

Έπειτα, αναφερόμενος στην κρίση στην Ευρωζώνη, απάντησε πως «δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας», ενώ αναφέρθηκε και στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, λέγοντας πως περιμένει απάντηση από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για την υπόθεση Λύτρα και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα 

Για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Κάναμε πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Δικαιωθήκαμε απόλυτα με την αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα σε έναν γιατρό που διαπιστώνει  σοβαρά ευρήματα ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, να καταφεύγει  ο ίδιος σε εισαγγελέα και ιατροδικαστή. Έτσι αποκαλύφθηκε και η πλήρης έκταση αυτού του περιστατικού. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Απλώς αυτό έγινε γνωστό λόγω της δημοσιότητας του προσώπου».

Όπως τόνισε: «Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις. Τα στοιχεία από το ΑΤ Ομονοίας δείχνουν ότι έγιναν 216 συλλήψεις από την αρχή του χρόνου για ενδοοικογενειακή βία. Γίνεται συστηματική δουλειά».

Ακόμη, προανήγγειλε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης σε λίγη ώρα θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στη Δικονομία ώστε να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί με τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες - «Δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία της απόφασης»

Ερωτώμενος σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αν θα γίνει κάποια αλλαγή στην κυβέρνηση απάντησε πως «δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της απόφασης».

«Δεν θέλει κανείς το εισόδημά του να είναι αυτό του κατώτατου μισθού. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια κλπ. Αν υπάρχουν σημειακές αδικίες, θα τις δούμε αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία της πολιτικής» σημείωσε.

Για τον ανασχηματισμό 

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, απάντησε: «Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Κατ' αρχάς αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έκρυψα ότι δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Υπήρχαν πολίτες που απείχαν συνειδητά και όχι από αδράνεια. Μας είπαν ότι έχουμε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσατε όπως η ακρίβεια και η υγεία. Μας είπαν σας εμπιστευόμαστε με έναν αστερίσκο, φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα και οι αλλαγές προσώπων αυτό αποσκοπούν ότι ένας νέος υπουργός μπορεί να κινηθεί ταχύτερα χωρίς να μηδενίζω το έργο των προκατόχων τους».

«Λαϊκισμός και τοξικότητα τιμωρήθηκαν στις ευρωεκλογές»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις διεργασίες της κεντροαριστερά, είπε: «Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μια σοβαρή αντιπολίτευση που να αντιπροτείνει σχέδιο διακυβέρνησης. Αυτό δεν το έχω δει μέχρι σήμερα. Ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω δει επιστροφή στον λαϊκισμό και την τοξικότητα που τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές».

Για την Τουρκία 

Για το μεταναστευτικό και την Τουρκία: «Είχαμε μεγάλη αύξηση των ροών Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2023 αλλά είμαστε καλύτερα τώρα. Σήμερα διαχειριζόμαστε τις ροές που φτάνουν στα νησιά χωρίς προβλήματα, εφαρμόζουμε την πολιτική της ισχυρής αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά. Δεν έχω δηλαδή ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης της επιτήρησης από την τουρκική κυβέρνηση.

Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μια στην άλλη στιγμή. Ας κρατήσουμε την κινητικότητα για τη θεολογική σχολή της Χάλκης, τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, τη βίζα για τα νησιά. Η πολιτική μας είναι με καλή διάθεση συνεργασίας αλλά χωρίς καμία δόση αφέλειας απέναντι στην Τουρκία».

«Θα θέσω το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

Για την Βόρεια Μακεδονία στη συνέχεια σχολίασε πως «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε άβολη θέση στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα θέσω το ζήτημα εκεί. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Γιατί αν η χώρα δεχόταν μια διπλή ονομασία το ζήτημα θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια. Αν τεθεί σε αμφισβήτηση θα έχει προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην οποία προσδοκά να γίνει μέλος».

Τέλος, για τον Φρέντι Μπελέρη είπε πως «θα ήθελα να είναι παρών στην ορκωμοσία των ευρωβουλευτών στις 16 Ιουλίου και να ψηφίσει για την επανεκλογή της κυρίας φον ντερ Λάιεν».

συνταξιούχοιειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςδιυλιστήριαελεύθεροι επαγγελματίεςΤουρκίαΑπόστολος Λύτρας