Πολιτική|20.06.2024 15:35

Μαρινάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ή επέβαλε 30 φορολογικούς συντελεστές» - Τι απαντά η Κουμουνδούρου

Newsroom

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την απόφαση της κυβέρνησης για επιβάλει προσωρινή συνεισφορά 33% στα κέρδη διυλιστηρίων.

«Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων η οποία ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025 καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ενισχύουμε τους συνταξιούχους χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

Και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που στοχεύει στη μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, όπως έχουμε δεσμευθεί. Πάνω απ' όλα όμως μακριά από μαξιμαλιστικές λογικές, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 4χρόνια αύξησε φόρους που δεν είχαν αυξηθεί επί δεκαετίες»

«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια επέβαλε ή αύξησε όσους φόρους δεν είχαν επιβληθεί και δεν είχαν αυξηθεί σωρευτικά σε ολόκληρες δεκαετίες. Είναι περίπου 30 οι φορολογικοί συντελεστές που μόνο αυξήθηκαν ή επιβλήθηκαν. 'Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να μιλήσουμε σοβαρά για φόρους πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Πρώτον να ζητήσει ένα συγγνώμη για την εξαπάτηση εκείνων των ετών και για τους φόρους που έβαλε ή αύξησε και δεύτερον κάθε φορά που κάνει μία πρόταση να την κοστολογεί», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση προχώρησε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη φορολόγηση με 33% στα κέρδη των διϋλιστηρίων, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προχωρά σε πράξεις και δε μένει στα λόγια.

«Γιατί τώρα; Γιατί τώρα αποκρυσταλλώθηκαν τα κέρδη των εταιρειών, των δύο διϋλιστηρίων», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «το 33% είναι ένα ποσοστό που θεωρεί η κυβέρνηση δίκαιο και θεωρεί και η Ευρώπη δίκαιο γιατί μια σειρά από χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν αυτό το φορολογικό συντελεστή και όσες εφαρμόζουν λίγο μεγαλύτερο δεν ξεπερνούν το 40% (η Ιταλία και η Αυστρία) για να μιλάμε με συγκεκριμένα δεδομένα».

Όπως είπε «είναι ένα εύλογο και δίκαιο ποσοστό φορολόγησης που έρχεται τη χρονική στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε βεβαιωμένα τα λογιστικά στοιχεία. Και μια πολιτική παρατήρηση: Αυτοί που ρωτάνε γιατί τώρα, δίνουν άλλο ένα επιχείρημα για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσπαθεί να αγοράσει ή να εξαγοράσει εν πάση περιπτώσει ψήψους, προεκλογικά».

Πρόσθεσε ότι «τα λεφτά πάνε στη μονιμοποίηση ακόμα δύο πολύ σημαντικών για την κοινωνία προσωρινά μειωμένων ΦΠΑ στον καφέ (delivery και take away) και στα ταξί». Είπε ακόμη ότι ένα μέρος των υπολογιζόμενων επιπλέον εσόδων θα δοθεί για ακόμα μία χρονιά στους συνταξιούχους, οι οποίοι δε θα δουν τις αυξήσεις που θα δουν οι υπόλοιποι μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως η προσωπική διαφορά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις στο πόδι και αρνείται στην πραγματικότητα να τις κοστολογήσει»

Επανέλαβε πως «αυτοί που μας ακούνε καταλαβαίνουν γιατί ο κ. Κασσελάκης αποφεύγει με κάθε τρόπο την κοστολόγηση και τη δημόσια συζήτηση», κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε πως «ένα κόμμα το οποίο καταθέτει προτάσεις στο πόδι και αρνείται στην πραγματικότητα να τις κοστολογήσει ή τις κοστολογεί με βάση τα δικά του μαθηματικά, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία να συζητάμε τις προτάσεις του που έχουν καθαρά παρελκυστικό και λαϊκίστικο χαρακτήρα. Δημιουργία εντυπώσεων». '

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω συνολικά τη μεταρρύθμιση, «θα εξετάσει σημειακές παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες». Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο σκοπός μας: Φορολογική δικαιοσύνη, αύξηση των εσόδων του κράτους χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών και συνεχείς ανακοινώσεις αποκλιμάκωσης των φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας».

«Αντί να ζητήσει συγγνώμη για την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, τολμάει να ζητά τον λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σφοδρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη, στην οποία αναφέρει:

«Το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη είναι αδιανόητο. Αντί να ζητήσει συγγνώμη για την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, τολμάει να ζητά τον λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Μαρινάκης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που ευνόησε εδώ και δύο χρόνια αυτή την κατάσταση. Και αφού συνετρίβη στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τρέχει να υιοθετήσει το καταφανώς εύλογο μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, επιχειρώντας μάλιστα να το εμφανίσει και ως πράξη… υπευθυνότητας.

Ας μη μιλάει λοιπόν ο κ. Μαρινάκης για κοστολόγηση, όταν το μόνο που τον απασχολεί είναι το πολιτικό κόστος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει εδώ και καιρό την πρόσκληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρεθούν μαζί για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος Μαρινάκηςφορολογίαειδήσεις τώρα