Πολιτική|20.06.2024 18:24

Βουλή: Μύλος με τη διαδικασία της συζήτησης της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο κενό φέρεται να πέφτει πρόθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να συζητηθεί η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε προτείνει πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ως «μια ευκαιρία να γίνει μια δημόσια αξιολόγηση των προτάσεων αυτών και από εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος».

Το αίτημα Τζάκρη στη διάσκεψη των Προέδρων

Αυτό συζητήθηκε σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τη εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη να επιμένει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει η διαδικασία να είναι αντίστοιχη με τα νομοσχέδια.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας προέταξε το γεγονός ότι με βάση του Σύνταγμα και επειδή έχει δημοσιονομικό κόστος δεν μπορεί να συζητηθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο, από την στιγμή που έρχεται ως πρόταση κόμματος της αντιπολίτευσης. Θεωρητικά  θα έπρεπε να το υιοθετήσει η κυβέρνηση και να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία (συζήτηση και ψήφιση στις Επιτροπές και ακολούθως να εισαχθεί στην Ολομέλεια).

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη, έκανε λόγο για έναν «φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι εκ μέρους του Κωστή Χατζηδάκη». «Ο κ. Χατζηδάκης με έναν φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι προσκάλεσε τον κ. Κασσελάκη να προσέλθει στην Βουλή για να τον ενημερώσει για το κόστος των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ακρίβεια και το φορολογικό, τις οποίες ήδη έχει κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα τεχνάσματα και σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής ας φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές τις δύο προτάσεις νόμου, «τις οποίες, επαναλαμβάνω, τις έχει ήδη κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΒουλήΘεοδώρα Τζάκρηειδήσεις τώρα