Πολιτική|20.06.2024 17:20

Βουλή: Τροπολογία για το πόθεν έσχες από ΣΥΡΙΖΑ – «Να καταθέσει ο Κασσελάκης» λέει ο Βορίδης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τροπολογία για την κατάθεση του πόθεν έσχες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπονται αλλαγές με βασικότερη εκείνη της συμπερίληψης των ρυθμίσεων των δανείων τους.

Για τον λόγο αυτόν εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης.

Ιδιαίτερα, όμως, με την παρούσα τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης «πόθεν έσχες» και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων.

Στην κατατεθείσα τροπολογία προστίθεται και ένα δεύτερο εδάφιο που αφορά στην επιβολή διαφάνειας γύρω από την οικονομική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων και την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν κάθε δαπάνη τους.

Η διάταξη για τα κόμματα

Για τον σκοπό αυτό, στις διατάξεις του νόμου 3861/2010, όπως αυτός ισχύει μετά την τροποποίηση του, προστίθεται διάταξη στο άρθρο 2 με την οποία υποχρεούνται τα πολιτικά κόμματα να αναρτούν στο διαδίκτυο (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ) τους ισολογισμούς, καθώς και την οριστικοποίηση της πληρωμής, που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη τους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπ.  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, τη λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Στις 30 Ιουνίου τα πολιτικά πρόσωπα

Νωρίτερα, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας για το ζήτημα υποστήριξε ότι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να μείνει καμία σκιά, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβερνήσεως θα υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες στις 30 Ιουνίου. «Θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέλη της κυβερνήσεως, για τον πρωθυπουργό και αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες της κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα υποβολής, για τα πολιτικά πρόσωπα, με το προηγούμενο σύστημα. Ελπίζουμε ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε όλα να είναι καθαρά και να μην υπάρχει κανένα ζήτημα», υπογράμμισε.

ειδήσειςΜάκης ΒορίδηςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςπόθεν έσχεςειδήσεις τώρα