Πολιτική|10.04.2019 20:45

Δικογραφία Novartis: Κωδικός «Αγιο δισκοπότηρο» για το μαύρο χρήμα

Newsroom

Των Σοφίας Φασουλάκη, Σοφίας Σπίγγου, Κατερίνας Τζαβάρα

Μια αλληλουχία στοιχείων «κούµπωσαν» οι εισαγγελείς Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς για να στείλουν στη Βουλή τη δικογραφία που αφορά το πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου. Στοιχεία από το αµερικανικό υπουργείο ∆ικαιοσύνης και τις καταθέσεις των προστατευόµενων και άλλων µαρτύρων µέχρι τις τιµές µε τις οποίες µπήκαν στην αγορά τέσσερα φάρµακα της Novartis επί υπουργίας του αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό από τις συσκέψεις στελεχών της φαρµακοβιοµηχανίας. Ολα τα παραπάνω περιέχονται σε ένα πρώτο «διά ταύτα» των εισαγγελέων, µε το οποίο διαβίβασαν στη Βουλή υλικό 6.000 σελίδων το οποίο συνέλεξαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους για την υπόθεση Novartis.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της διερεύνησης, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι εισαγγελείς θα είναι έτοιµοι και για τα πέντε πολιτικά πρόσωπα (Α. Σαµαράς, Α. Γεωργιάδης, Γ. Στουρνάρας, Μ. Σαλµάς και ∆. Αβραµόπουλος), για τα οποία εκκρεµεί η έρευνα, µε όλες τις εκτιµήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση του αριθµού των αρχειοθετήσεων.

Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εισαγγελείς Εγκληµάτων διαφθοράς απέστειλαν κλήσεις σε πέντε µη πολιτικά πρόσωπα, µέλη επιτροπών τιµολόγησης φαρµάκων -τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκηµα της απιστίαςαλλά και στους υπευθύνους συγκεκριµένης διαφηµιστικής εταιρείας, η οποία φαίνεται να συνδέεται άµεσα µε τη Novartis, για το αδίκηµα του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος. Το ξέπλυµα φέρεται να εντοπίζεται στην εύρεση εικονικών τιµολογίων µέσω των οποίων οι εισαγγελείς έχουν αποτυπώσει ύποπτες διαδροµές χρήµατος.

«Πληρώνονταν»

Στο διαβιβαστικό των 93 σελίδων περιλαµβάνεται απόσπασµα εγγράφου του υπουργείου ∆ικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι «µικρότερες εταιρείες Μέσων Ενηµέρωσης και η…. είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας και ότι ο Κ. Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίες για τις δωροδοκίες». Μάλιστα, το Οµοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου ∆ικαιοσύνης των ΗΠΑ υπογραµµίζει: «Οι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιµών. Το 2011-2012 η φαρµακευτική βιοµηχανία είχε µεγάλες µειώσεις τιµών.

Η Novartis δεν είχε τέτοια µείωση στα φάρµακα ογκολογίας και πολύ µικρές µειώσεις σε άλλα φάρµακα». Σύµφωνα µε το διαβιβαστικό, το φαρµακευτικό σκεύασµα Tasigna 200 mg εισήχθη στο δελτίο τιµών µε τιµή 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιµή που θα έπρεπε να πάρει στην Ελλάδα ήταν 3.362 ευρώ. Αντίστοιχα η συσκευασία των 150 mg εισήχθη στην Ελλάδα στην τιµή των 3.753 ευρώ αντί των 2.659 ευρώ. Στο σχετικό έγγραφο του αµερικανικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης γίνεται αναφορά σε συνάντηση Φρουζή - Λοβέρδου το πρώτο τρίµηνο του 2012, µε σαφείς υπαινιγµούς για δωροδοκίες κρατικών αξιωµατούχων µέσω διαφηµιστικών εταιρειών, που στην πραγµατικότητα λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» της Νovartis.

To «Άγιο Δισκοπότηρο»

Στη δικογραφία αναφέρεται και η κωδική ονοµασία «Αγιο δισκοπότηρο», που φέρεται ότι ήταν το «µαύρο» ταµείο της εταιρείας, προκειµένου µέσω των διαφηµιστικών εταιρειών να ξεπλένει χρήµα. Στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου αναφέρεται και η Αικατερίνη Κελέση µε νεότερη κατάθεσή της, στις 28 ∆εκεµβρίου 2018: «Ηµουν µπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή µε τον Λοβέρδο, η οποία επικοινωνία έγινε από κινητό του Φρουζή, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήµατα µετρητά σε βαλίτσα».

Η µάρτυρας δήλωσε, βέβαια, ότι η συνοµιλία Φρουζή ήταν µε τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς -όπως εξήγησε- «αµέσως µετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήµατα προκειµένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγµα για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του Gilenya, το οποίο ήταν κοµβικής σηµασίας για τη Novartis». Ο τρόπος που θα διοχετεύονταν τα χρήµατα στον τότε υπουργό ήταν µέσω συγκεκριµένης διαφηµιστικής εταιρείας, «όπως είχε απαιτηθεί από τον Λοβέρδο». Η Αικατερίνη Κελέση αναφέρεται και στον ιδιοκτήτη άλλης διαφηµιστικής εταιρείας, ο οποίος εµφανιζόταν -σύµφωνα µε όσα εκείνη αναφέρει- και έδινε µετρητά στον Φρουζή.

Νέα κατάθεση

Σε αποκαλύψεις για τον Νίκο Μανιαδάκη προχώρησε σε νέα κατάθεσή του ο «Μάξιµος Σαράφης», ο οποίος στις 27 Νοεµβρίου 2018 κατέθεσε ότι ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας ήταν ο συνδετικός κρίκος µεταξύ Λοβέρδου και Νovartis: «Ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε τα δώρα που θα ελάµβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να δίνονται µέσω του Μανιαδάκη. Αυτό µου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές κατά τις εβδοµαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαµε». Ο µάρτυρας αναφέρθηκε και στην πρώτη «εξυπηρέτηση» που υποστηρίζει ότι έκανε ο Α. Λοβέρδος στη φαρµακοβιοµηχανία: «Συγκεκριµένα, στις 6 ∆εκεµβρίου 2010 ο ιδιοκτήτης διαφηµιστικής εταιρείας, µέσω του µηχανισµού ξεπλύµατος, επέστρεψε στον Φρουζή, τον οποίο συνάντησα στο γραφείο του, ποσό των 58.000€.

Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή, ο οποίος µου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο µέσω του Μανιαδάκη, χρήµατα δηλαδή στον Λοβέρδο, ως αντάλλαγµα επειδή προειδοποίησε κρυφά, και σε προηγούµενο χρόνο σε σχέση µε την υπόλοιπη αγορά, την εταιρεία Novartis για τα οµόλογα του ελληνικού ∆ηµοσίου, τα οποία θα της δίνονταν για αποπληρωµή των οφειλών». Ο νέος µάρτυρας, που εµφανίστηκε εσχάτως στην υπόθεση, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι «ο Φρουζής κυκλοφορούσε µε σακίδιο πλάτης, το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, περιείχε χρηµατικά ποσά». Στην κατάθεσή του εµπλέκει και συνεργάτιδα του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, η οποία, κατά τα λεγόµενα του µάρτυρα, διατηρούσε στενή σχέση µε τον κ. Φρουζή «και εκεί οφείλεται η προνοµιακή εξόφληση της Novartis Hellas από τα ασφαλιστικά ταµεία».

Πλήρης επιβεβαίωση του Έθνους

Ως στοιχείο που εντείνει τις υπόνοιες των εισαγγελέων για την ύπαρξη µαύρου χρήµατος στην υπόθεση Novartis αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς το ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» και η αποκάλυψη για την ύπαρξη 1 εκατ. ευρώ που φέρεται να παραδόθηκε σε τρεις σάκους από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, προς φύλαξη, σε φιλικά του πρόσωπα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χρόνο της παράδοσης των σάκων, καθώς τα χρήµατα παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, µε την έρευνα για τη Novartis να «ανοίγει» τον ∆εκέµβριο του 2016. Η παράδοση των χρηµάτων φέρεται να έγινε από στενό συγγενικό πρόσωπο του κ. Φρουζή, αλλά λίγο πριν την επιστροφή του τελευταίου από την Κύπρο, τα χρήµατα έκαναν «φτερά» από το κατάστηµα στο οποίο φυλάσσονταν.

Το γεγονός ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή µε αίτηµα την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Λοβέρδου σηµαίνει στην πράξη ότι θα ακολουθηθούν διαφορετικά βήµατα σε σχέση µε ό,τι είχε γίνει το 2018, όταν το σηµείο αναφοράς ήταν ο νόµος περί ευθύνης υπουργών. Σύµφωνα µε όσα προβλέπονται, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής ∆εοντολογίας -πιθανότατα την επόµενη εβδοµάδα- προκειµένου να γνωµοδοτήσει επί της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ. Ακολούθως θα συγκληθεί η Ολοµέλεια, η οποία µε ονοµαστική φανερή ψηφοφορία θα αποφασίσει τελικά για την άρση ή µη της ασυλίας του κ. Λοβέρδου.

Σηµειώνεται ότι στη µεν Επιτροπή έχει δικαίωµα να τοποθετηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, στη δε συνεδρίαση της Ολοµέλειας η συζήτηση µπορεί να γίνει µε τη συµµετοχή πολλών βουλευτών και βεβαίως και των πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση άρσης της ασυλίας του, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα κληθεί ως ύποπτος για ανωµοτί κατάθεση ενώπιον εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφανθεί για την άσκηση δίωξης ή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

FBIΑνδρέας ΛοβέρδοςNovartis