Πολιτική|21.06.2024 06:35

ΠΑΣΟΚ: Δεκαήμερο «φωτιά» έως την Κεντρική Επιτροπή - Οι συσχετισμοί μιας δύσκολης εξίσωσης

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Καυτό» αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται εν πολλοίς να κρίνει το μέλλον του κόμματος, καθώς οι εσωκομματικοί μηχανισμοί θα… πιάσουν δουλειά.

Στο στρατόπεδο του κ. Ανδρουλάκη θεωρούν ότι διαθέτουν (ακόμα) την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά πλέον ακόμα και οι πιο στενοί φίλοι του φαίνεται να τον εγκαταλείπουν. Δεν είναι, πάντως, λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι  οι «παπανδρεϊκοί» πλέον στη βάση του κόμματος είναι πολύ ισχυροί, κρίνοντας ότι όσοι στηρίχθηκαν από το παπανδρεϊκό μπλοκ (Νίκος Παπανδρέου, Φίλιππος Σαχινίδης, Λευτέρης Καρχιμάκης και μπαλαντέρ ο Γιάννης Μανιάτης) έκαναν επίδειξη δύναμης στις ευρωεκλογές, την στιγμή που ο Ανδρέας Σπυρόπουλος κατετάγη έβδομος.

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον ζήτημα δεν είναι άλλο από τον χρόνο των εσωκομματικών εκλογών. Το σενάριο του Ιουλίου φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς πιθανότατα καμία πλευρά δεν το θέλει, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί το μήνα κλειδί. Το επόμενο μεγάλο (αναπάντητο προς ώρας) ερώτημα είναι πόσοι τελικά θα αποφασίσουν να μπουν στη μάχη του… σταυρού. Στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι σίγουρα θα είναι τρεις (Ν. Ανδρουλάκης, Χ. Δούκας, Μ. Χριστοδουλάκης) και δεν αποκλείουν μια με δύο υποψηφιότητες ακόμα. Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ όπως θύμιζαν έμπειρα στελέχη δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν διαδικασία με μόνο δύο υποψηφίους.

Στο «τραπέζι» η δημοσκόπηση της GPO

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον διαβάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO όπου ο κ. Ανδρουλάκης θεωρείται ο καταλληλότερος για την ηγεσία του Κινήματος με 20,7%, και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος με 13,3% και, τέλος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,7% και ο Παύλος Χρηστίδης με 2,5%. Βέβαια προφανώς η μέτρηση δεν «καταγράφει» τον δεύτερο γύρο, όπου οι συμμαχίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και εις εκ των ανθυποψηφίων θα αναλάβει ρόλο ρυθμιστή.

Τέλος, μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να διαφωνούν στη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος, αλλά στην ίδια δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες δείχνουν να έχουν διαφορετική γνώμη. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ , μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ναι και μάλλον ναι απαντά το 70,9%.Την ίδια απάντηση δίνει το  52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τα συγκεκριμένα νούμερα ναι μεν διαβάστηκαν από τη Χ. Τρικούπη, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δεν πρόκειται να δώσουν….

Παύλος ΓερουλάνοςΠΑΣΟΚΚεντρική ΕπιτροπήΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης ΔούκαςΜανώλης ΧριστοδουλάκηςειδήσειςΠαύλος Χρηστίδηςειδήσεις τώρα