Πολιτική|22.06.2024 06:48

Στέφανος Κασσελάκης: Οι καταστατικές αλλαγές που εξετάζει για το Φθινόπωρο

Νίκος Σβέρκος

Προτού ακόμα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλούσε συχνά πυκνά για την πρόθεσή του να αλλάξει τις δομές του κόμματος. Το βράδυ μάλιστα της 25ης Σεπτεμβρίου, οι οπαδοί του τον υποδέχτηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος φωνάζοντας το σύνθημα «Στέφανε, προχώρα, άλλαξε τα όλα».

Πέντε μήνες αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, κατά ομιλία του στο κλείσιμο του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ζητούσε να διεξαχθούν άμεσα εσωκομματικές εκλογές και να γίνουν «άμεσες καταστατικές αλλαγές», καθώς «τις έχει ανάγκη το κόμμα». Είχε προηγηθεί η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει «παρούσα» για την προεδρική κούρσα. Και ο Στέφανος Κασσελάκης έστρεφε τα πυρά του με πρωτοφανή επιθετικότητά προς τους υποστηρικτές της, καλώντας το ακροατήριό του να σηκωθεί και να κοιτάξει ποιοι δεν τον χειροκροτούν.

Συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών

Τέσσερις μήνες μετά, οι στιγμές έντασης ανήκουν στο παρελθόν και η αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν λαμβάνει δημόσια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει να έχει ξεχάσει την αναμέτρηση που είχε υποσχεθεί σε όσους τον επέκριναν. Γι αυτό και 20 μέρες πριν τις ευρωεκλογές με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έθεσε επί τάπητος ξανά την πρόθεσή του να πάει σε καταστατικό συνέδριο τον φθινόπωρο, με στόχο «οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξουν διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο».

Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το καταστατικό συνέδριο έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη περιγράψει ακροθιγώς το πνεύμα των αλλαγών που θέλει να επιφέρει, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα συνέδριο στο οποίο οι εσωκομματικοί λογαριασμοί θα ξεκαθαρίσουν οριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη επεξεργάζεται προτάσεις για ραγδαίες αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη που στέκονται κριτικά απέναντί του εκτιμούν πως το συνέδριο θα είναι απλά μια τυπική διαδικασία. «Όλα θα έχουν λήξει πολύ νωρίτερα» λένε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές που σκέφτεται ο Κασσελάκης

Το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί εκτός απροόπτου τον προσεχή Οκτώβριο. Διακηρυγμένος στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι «να ανοίξει διάπλατα ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν και να εκλεγούν νέα όργανα. Ο ίδιος άλλωστε έχει πει σε συνομιλητές του ότι τα στελέχη των σημερινών οργάνων εξελέγησαν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, άρα «δεν εκπροσωπούν τίποτα» όπως χαρακτηριστικά λένε στενοί του συνεργάτες.

Ορισμένες από τις προτάσεις που ήδη συζητά ο Στέφανος Κασσελάκης είναι οι παρακάτω:

  • Συμβουλευτικό δημοψήφισμα πριν το καταστατικό συνέδριο

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει να διοργανώσει διαδικτυακό «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο, στα πρότυπα του περίφημου ερωτηματολογίου του, που έφερε αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο και τα αποτελέσματα του οποίου ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν. Σε αυτό προτίθεται να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος σχετικά με ορισμένες καταστατικές αλλαγές. Έτσι το καταστατικό συνέδριο είναι πιθανό να έχει απλά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

  • Εσωκομματικά δημοψηφίσματα για πολιτικά θέματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την διοργάνωση συχνών διαδικτυακών δημοψηφισμάτων, κατά τα οποία τα μέλη θα αποφασίζουν για σημαντικά πολιτικά θέματα και επιλογές του κόμματος. Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Διαγραφές με απόφαση προέδρου

Η διαδικασία για την διαγραφή ενός μέλους εξετάζεται να μετατραπεί εν πολλοίς σε αρμοδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξετάζεται δηλαδή, ο ίδιος ο πρόεδρος να έχει την δυνατότητα να διαγράφει από το κόμμα ένα μέλος ή ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εάν διαφωνεί με την πολιτική του κόμματος και του προέδρου

  • Προεδρική θητεία με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλάκις μιλήσει περί εντολής που έχει λάβει να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές. Προκειμένου να παραμείνει ακλόνητη αυτή η εντολή, εξετάζεται η δυνατότητα να θεσμοθετηθεί η θητεία του εκάστοτε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εκτείνεται μέχρι την κάλπη των εθνικών εκλογών. Για την καθαίρεση του προέδρου θα απαιτείται επίσης επιβεβαίωση από δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη του κόμματος.

  • Μείωση αριθμού μελών οργάνων

Στόχος είναι να δημιουργηθούν μικρότερα όργανα, ώστε, όπως λέγεται στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να λειτουργούν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Ενδεικτικά προτείνεται ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί στα 120, ενώ τα μέλη της θα εκλέγονται ηλεκτρονικά απευθείας από τα μέλη του κόμματος με ποσόστωση περιφερειών.

  • Δημιουργία οργάνου «σκιώδους κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει πως θα ανακοινώσει προσεχώς μια «σκιώδη κυβέρνηση αρίστων», ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί υπουργοί μιας κυβέρνησής του. Εξετάζεται μάλιστα η θεσμοθέτηση ενός αντίστοιχου οργάνου, που θα αντικαταστήσει ή θα κινείται παράλληλα με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Μητρώο στελεχών

Τα think tank του Στέφανου Κασσελάκη, όταν αυτά στελεχωθούν πλήρως, θα μετατραπούν παράλληλα σε δεξαμενές άντλησης νέων στελεχών «από την κοινωνία και την αγορά». Στόχος να αυξηθεί ο αριθμός των «αρίστων» που θα προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα και την στελέχωση οιονεί κυβερνητικών και διοικητικών θέσεων.

  • Δημιουργία τομέα ανθρώπινου δυναμικού

Οι πρόσφατες απομακρύνσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα έθεσαν με εμφατικό τρόπο το δόγμα του Στέφανου Κασσελάκη «αργομισθίες τέλος». Έτσι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός τμήματος, του οποίου θα προΐσταται ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα εγκρίνει και θα διαχειρίζεται τα αμειβόμενα στελέχη και συνεργάτες του κόμματος.

  • Ηλεκτρονικό κόμμα

Αυτονόητο θεωρείται πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα εισηγηθεί την ψηφιοποίηση όλων των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, από την εγγραφή νέων μελών και την διαβούλευση για το πρόγραμμα του κόμματος μέχρι την εκλογή οργάνων και τα εσωκομματικά πολιτικά δημοψηφίσματα. Ενδεικτικά, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με πλήρη δικαιώματα θα θεωρείται όποιος εγγράφεται μέλος στον iSYRIZA, ενώ

  • Ψηφοδέλτια με προκριματικές εκλογές

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί απόλυτα επιτυχημένο το παράδειγμα της ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με προκριματικές εκλογές, και επιθυμεί την επέκτασή του και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ