Πολιτική|22.06.2024 07:16

Δύο… γαλάζια «ραντεβού» με μηνύματα: Η συζήτηση μετά τις κάλπες και η κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Σαμαρά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το αποτέλεσμα της κάλπης εξακολουθούν να συζητούν στη Νέα Δημοκρατία καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν χρειάζεται μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο ή στροφή σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου το κυβερνών κόμμα κατάφερε να διατηρήσει την μεγάλη ψαλίδα από την αντιπολίτευση, ωστόσο, πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει (πήρε ποσοστό 28.3% όταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε 33.12%).

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει το … μήνυμα και το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση σε μια ατζέντα καθημερινότητας αλλά και στην δύσκολη μάχη με την ακρίβεια. Παράλληλα, μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης.

Από το Μαξίμου μιλάνε για μία πορεία μπροστά και διαβάζουν με προσοχή το αποτέλεσμα της πρόσφατης αναμέτρησης. Ωστόσο, δεν θέλουν να μπουν σε μια συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή στα δεξιά αλλά θέλουν να εστιάσουν στην επόμενη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως o Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα». Επεσήμανε δε πως «δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, πόσω μάλλον όταν αυτή είναι μια στρατηγική δοκιμασμένη σε εθνικές κάλπες και την οποία πιστεύω ότι έχουμε υπηρετήσει με απόλυτη επιτυχία»

Βεβαίως, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν βουλευτές που μιλούν για επιστροφή στις... ρίζες. Αυτό λοιπόν που μένει να φανεί είναι αν ανάλογες φωνές θα ακουστούν - και σε ποιο βαθμό - στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και στην οποία θα υπάρξει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως υπάρχουν βουλευτές που θα ήθελαν μία στροφή στα δεξιά καθώς εκτιμούν πως συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης (όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο) απομάκρυναν ένα παραδοσιακό κοινό. Παράλληλα υπάρχουν και «γαλάζιοι», που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές… μεταγραφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης υπήρξαν οι πρώτες τοποθετήσεις από βουλευτές, που άνοιξαν τη συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Η αρχή έγινε από τον Μάριο Σαλμά που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια του «δυσμενούς», όπως το χαρακτήρισε, αποτελέσματος. Από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».

Τι θα γίνει με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει το 2025. Ο πρωθυπουργός τον Μάιο είχε σημειώσει πως «έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα» και είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια για μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Βέβαια, μετά και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης υπάρχουν βουλευτές, που θα έβλεπαν θετικά να επιλεγεί ένα πρόσωπο, που να έχει πολιτική διαδρομή συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη αναφορά του Νότη Μηταράκη πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Η κοινή εμφάνιση δύο πρώην πρωθυπουργών

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής θα μιλήσουν την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία», Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ο Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι» και αμέσως μετά θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής.

Η κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών δείχνει πως υπάρχει καλό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις και έχει ενδιαφέρον σε ποια θέματα θα επιλέξουν να αναφερθούν. Επίσης, μένει να φανεί και αν και το επόμενο διάστημα θα επιλέξουν να τοποθετούνται συχνότερα για θέματα της επικαιρότητας.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμαράς είχαν δώσει τελευταία φορά μαζί το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, όπου πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο πως δεν είχαν μιλήσει. Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο Αντώνης Σαμαράς τους τελευταίους μήνες έχει αναφερθεί σε δημόσιες παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα, ενώ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κοινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «μόνο θετικά μπορεί κανείς να υποδεχτεί, είτε είναι διαχρονικά στη Ν.Δ., όπως εγώ, είτε τη στηρίζει τα τελευταία χρόνια, είτε, εν πάση περιπτώσει, είναι ενεργός πολίτης, τις απόψεις, τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων που κράτησαν και σε δύσκολα μάλιστα χρόνια το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».

Δεν αποτελεί βέβαια μυστικό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν πως θα τοποθετηθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Άλλωστε πρόκειται για μία παρέμβαση που γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από τις ευρωεκλογές.

Νέα ΔημοκρατίαΑντώνης ΣαμαράςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚώστας Καραμανλήςειδήσεις τώραΕυρωεκλογές