Πολιτική|10.04.2019 21:23

Δικογραφία Νovartis: Ο μάρτυρας που «φοβάται» ότι θα γίνει ύποπτος

Σοφία Φασουλάκη

Στα ύψη το θερμόμετρο με την υπόθεση της Novartis και την διαβίβαση στη βουλή της δικογραφίας για τον Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας. Μία πράξη την οποία ο πρώην υπουργός αρνείται, κάνοντας λόγο για σκευωρία και κουκουλοφόρους που θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Οι δύο νεότερες καταθέσεις που έδωσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση λίγο πριν από τις αρχές του νέου έτους, τα όσα είπε εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείο Υγείας, και η εταιρία που φέρεται ότι ξέπλενε χρήμα για λογαριασμό της Νovartis, προκειμένου να χρήματα να επιστρέφουν σε μετρητά στους υποψήφιους αποδέκτες, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, είναι μερικά από τα ευρήματα που οδηγούν τον Ανδρέα Λοβέρδο ενώπιον των εισαγγελέων. 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης, δεν ήταν όπως λέει ποτέ αυτόπτης σε πράξη δωροδοκίας, όσα γνωρίζει όμως τα ξέρει από το πρώην στέλεχος της εταιρίας Κώστα Φρουζή, ο οποίος ήδη ελέγχεται.

«Συγκεκριμένα ο ...επέστρεψε μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος στον Φρουζή, το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή,  ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στον Λοβέρδο, μέσω του Μανιαδάκη.... Ενα πρόσωπο σημαντικό στην υπόθεση είναι και ο ..., ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των τιμών φαρμάκων», τόνισε. 

Αυτό το πρόσωπο το οποίο κλήθηκε από την ανάκριση ως μάρτυρας λόγω του ότι ήταν εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς επιείκειας- εφόσον κριθεί ύποπτος-υποστηρίζοντας ότι όταν ήταν υπουργός ο κ. Λοβέρδος ο ίδιος κλήθηκε «από την επιτροπή τιμών φαρμάκων να υπολογίσω τις τιμές, με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό, προέκυπτε μία διαφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επιλέγη, με υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε εαν θυμάμαι καλά ο κ. Λοβέρδος». 

Προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρεται και στο Άγιο Δισκοπότηρο, που φέρεται ότι ήταν κωδική ονομασία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω διαφημιστικών εταιριών, προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί -όπως φαίνεται-για δωροδοκίες. Εντύπωση προκαλεί κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος από το 2006 έως το 2013 σήκωσε από τους λογαριασμούς ελεγχόμενης ποινικά εταιρίας 1.122.000 ευρώ, ποσό που το έδωσε χέρι με χέρι στη συνέχεια στους υπευθύνους της εταιρείας. Το μεγαλύτερο ποσό αναλήψεων στο χέρι έγινε το 2011, ύψους 285.000 ευρω. 

Την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβουλίου θα συνεδριάσει για την επόμενη ημέρα στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, καθώς λήγει η θητεία της επικεφαλής Ελένης Τουλουπάκη. Η απόφαση του ΑΔΣ ερμηνεύεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο της ήδη επικεφαλής, η οποία, σύμφωνα με πληφορίες επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της για να ολοκληρώσει έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο ακόμη αντεισαγγελείς Εφετών, οι υποψηφιότητες των οποίων θα μπουν στο τραπέζι των ανώτατων δικαστών.

NovartisΑνδρέας Λοβέρδος