Πολιτική|23.06.2024 06:45

ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στις εκλογές και την… Kεντροαριστερά - Οι κόκκινες γραμμές Ανδρουλάκη και οι διαφορετικές στρατηγικές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κρίσιμη θεωρείται για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς η εκλογή του νέου (ή… παλιού) αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του χώρου, αν και είναι δύσκολο να υπάρξει «συγκόλληση» σε ανώτατο επίπεδο, είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανασυγκρότηση δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εδώ και καιρό δείξει τις προθέσεις του. Δεν πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς εκτιμά ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να παγιδέψει το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου είπε σχετικά: «Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο. Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα».

Ταυτόχρονα, έδειξε ως βασικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ως δυνητικό εταίρο: «Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων».

Αντιθέτως, τόσο ο Χάρης Δούκας ή ο Μανώλης Χριστοδουλάκης φαίνεται ότι έχουν επιλέξει μια διαφορετική στρατηγική. Ο δήμαρχος Αθηναίων συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον Κώστα Ζαχαριάδη στις επαναληπτικές εκλογές, ο δε Μανώλης Χριστοδουλάκης κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Δ. Τεμπονέρα, εκνευρίζοντας τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος μέσω του Θ. Γλαβίνα εκείνη την περίοδο τον άδειασε εντυπωσιακά. Σίγουρα και οι δύο θα «μετρήσουν» τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλου, όμως φαίνεται να είναι πιο «ανοικτοί» σε ενδεχόμενο συνεργασίας, υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το φθινόπωρο, όταν και πιθανότατα θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, το τοπίο στην κεντροαριστερά θα είναι πιο ξεκάθαρο. Στο ΠΑΣΟΚ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν δείξει τις προθέσεις τους, ελπίζοντας ότι η παρατεταμένη εσωστρέφεια δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώρακεντροαριστερά