Πολιτική|23.06.2024 07:23

Πότε κλειδώνουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για πρόσωπα και θέσεις - κλειδιά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ραντεβού στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου δίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να κλειδώσουν οι κορυφαίες θέσεις ευθύνης. Στην άτυπη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα δεν κατέστη εφικτό να βγει λευκός καπνός και έτσι οι συζητήσεις πήραν μια παράταση σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από 'κει και πέρα βέβαια μένει να συμφωνηθούν και άλλα θέματα αιχμής όπως για παράδειγμα το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η κάθε χώρα. Να σημειωθεί εδώ πως το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως αυτό θα κρίνει και το πρόσωπο του Επιτρόπου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η χώρα θα πάρει βαρύ χαρτοφυλάκιο και τα σενάρια έχουν πάρει... φωτιά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα πιθανότατα η συζήτηση θα γίνει για ένα από τα τρία χαρτοφυλάκια: της αγροτικής πολιτικής ή της ανταγωνιστικότητας ή της διεύρυνσης.

Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είναι οι βασικοί διαπραγματευτές για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στην συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του Renew. Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη αφορούν την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν (που έχει την στήριξη του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα (που οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), την Ρομπέρτα Μέτσολα (για την θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και την Εσθονή Κάγια Κάλλας (για επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής).

Στην προηγούμενη Σύνοδο η συζήτηση «κόλλησε» στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σοσιαλιστές ζήτησαν δέσμευση για πενταετή θητεία του κ. Κόστα, θέλοντας να κλειδώσουν πως μετά την πάροδο των δυόμισι ετών- οπότε και απαιτείται ανανέωση - δεν θα προταθεί έτερος υποψήφιος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα καλοβλέπει το ήμισυ της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτό φαίνεται πως έχει σαν αποτέλεσμα να… βραχυκυκλώσουν οι συνομιλίες και να συνεχιστούν οι συζητήσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Στόχος είναι να βγει... λευκός καπνός αυτή την εβδομάδα και να μη χρειαστεί να υπάρξει και μία έκτακτη σύνοδος στις αρχές Ιουλίου για να κλειδώσουν οι σχετικές αποφάσεις

Φωτιά παίρνουν τα σενάρια για τον Επίτροπο

Από το Μαξίμου κρατάνε κλειστά τα χαρτιά για το νέο Επίτροπο και σημειώνουν πως πρέπει πρώτα να κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο, που θα πάρει η χώρα. Ένα σενάριο είναι να ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα και διατηρεί καλές σχέσεις με πρόσωπα όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, φαίνεται πως στην κυβέρνηση έχουν εξετάσει εναλλακτικά σενάρια όπως για παράδειγμα να κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες, κάποιος από τους κορυφαίους υπουργούς (για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης). Από κει και πέρα κάποια ονόματα υπουργών θα εξετάζονταν μόνο αν η χώρα έπαιρνε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο (για παράδειγμα αν η συζήτηση γινόταν για το Ενέργειας φαβορί θα ήταν ο Θόδωρος Σκυλακάκης).

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, υπάρχουν σενάρια και για άλλα πρόσωπα που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο όνομα έκπληξη, που θα έχει συγκεκριμένα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά

Η κρίσιμη ευρωπαϊκή ατζέντα

Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ανοίξει για μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα η ενιαία αμυντική πολιτική και οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική. Υπενθυμίζεται ακόμα πως πριν από τις ευρωκάλπες ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πολυεθνικές. Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που δεν θα λυθεί εν μία νυχτί, ωστόσο επισημαίνεται πως είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό και επομένως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσερχόμενος την προηγούμενη Δευτέρα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στην κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςευρωεκλογές αποτελέσματαευρωεκλογές 2024Νέα Δημοκρατία