Πολιτική|24.06.2024 07:17

Οι παράλληλες μάχες της κυβέρνησης: Σε ποια μέτωπα εστιάζει το Μαξίμου και ποια «όπλα» επιστρατεύει

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αδιαμφισβήτητα η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση δίνεται στο μέτωπο των τιμών, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Παράλληλα, όμως, σημαντικές μάχες δίνονται και σε άλλα πεδία που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η υγεία, οι μεταφορές, η ασφάλεια κ.α.

Στην εβδομαδιαία του ανάρτηση χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της. Ξέρω ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε». Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητες και να μην υπάρξει καλοκαιρινή... χαλάρωση.

Ταυτόχρονα λοιπόν με την μάχη των τιμών η προσοχή στρέφεται σε μια σειρά άλλων κρίσιμων τομέων. Προτεραιότητα είναι η ταχύτερη στελέχωση του δημοσίου και στόχος είναι μέχρι το 2027 οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού του ΑΣΕΠ να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος (σήμερα χρειάζονται δύο ή και περισσότερα χρόνια). Για τον σκοπό αυτό προχωρά η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις (θα αντλούνται δεδομένα από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet).

Ένας ακόμα τομέας που η κυβέρνηση εστιάζει είναι αυτός της υγείας και ενδεικτικά αναφέρεται πως μπήκε σε λειτουργία το Ψηφιακό Αποθετήριο Εργαστηριακών Εξετάσεων Ασθενούς. Στο MyHealth (που μέχρι σήμερα περιλάμβανε παραπεμπτικά, συνταγογραφήσεις και ραντεβού) καταχωρούνται πλέον και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε ο θεράπων ιατρός να έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διαχείριση κάθε περιστατικού.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι και θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών. Έμφαση δίνεται και στις μεταφορές και είναι χαρακτηριστικό πως στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που προστέθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα βέβαια το επόμενο διάστημα στόχος είναι να τρέξουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί στον κρίσιμο τομέα της παιδείας, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό σχολείο

Ξεκίνησε η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το καλοκαίρι δεν είναι άλλο από αυτό των πυρκαγιών. Μάλιστα φέτος η μάχη στα πύρινα μέτωπα έχει ξεκινήσει νωρίς, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ανέμους που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα μέσα πυρόσβεσης και τα μέσα για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη. Ειδικότερα επισημαίνουν πως έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16. Επίσης, με το πρόγραμμα Antinero 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος.

Στη μάχη έχουν επιστρατευτεί και 25 υπερσύγχρονα drones χρησιμοποιώντας ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής. Ουσιαστικά επιτηρούν ορεινούς όγκους της Αττικής με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ποινών για τους εμπρηστές καθώς, ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια. Ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή είναι πλέον κακούργημα και η ποινή φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και τα 200.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραακρίβειαΚυριάκος Μητσοτάκης