Πολιτική|25.06.2024 06:15

Στέφανος Κασσελάκης: Απειλεί την Κουμουνδούρου υπό τον φόβο της απομόνωσης

Νίκος Σβέρκος

Με μια άκρως επιθετική ανάρτηση έκτασης σχεδόν 2.000 λέξεων, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε απέναντί του το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του στελεχικού δυναμικού και του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου. Οι λόγοι πίσω από την ανάρτηση, που βρίθει εμπρηστικών εκφράσεων για την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος και την πλειοψηφία των στελεχών του, αφορούν στην πραγματικότητα την συζήτηση που -όπως έγραψε ο ίδιος- «έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη “συγκόλληση” του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ». 

 Μπροστά στην απομόνωση, απειλές κατά της Κουμουνδούρου 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στράφηκε ενάντια σε κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφους, δημοσκοπήσεις, ενάντια σε «ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν». Ωστόσο, στράφηκε και ενάντια σε όσους θελήσουν να τον πολεμήσουν «και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω». Γιατί, όπως έγραψε, «η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις - όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις». 

Στο μακροσκελές κείμενό του ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συζητήσεις στην Κεντροαριστερά, που αντικειμενικά μπορούν να τον παρακάμψουν. Δημοσιεύθηκε άλλωστε πρόσφατα η έρευνα της GPO, σύμφωνα με την οποία φαίνεται να υστερεί του Αλέξη Τσίπρα για το πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς. Προκειμένου να μην απομονωθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποίησε ξανά την «απειλή» πως είναι ο εκλεκτός των πολιτών: Επισημαίνει πως δεν έχει πρόβλημα να αφήσει «όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα» και να προσφύγει «στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος». 

Θεωρεί, όμως παράλληλα πως η συζήτηση για την ενότητα και τη συνεργασία στην Κεντροαριστερά τροφοδοτείται και από δυνάμεις εντός της Κουμουνδούρου. Γι αυτό επιλέγει την τακτική του «γαία πυρί μιχθήτω» επιτιθέμενος στους πάντες εντός της Κουμουνδούρου για τα πάντα: Για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αλλαγές στο καταστατικό, για τις παλαιότερες προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος, αλλά και για την μέθοδο αντιπολίτευσης που θεωρεί πως πρέπει να ασκεί το κόμμα του. 

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ 

«Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος», επισήμανε για το ευαίσθητο θέμα των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας πως «δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» και υποσχέθηκε πως «θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά». Οι παραπάνω φράσεις αφορούν προφανώς τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη των οικονομικών και οργανωτικών ζητημάτων, αρκετά εκ των οποίων ήταν επίσης ισχυρά στελέχη επί ηγεσίας Τσίπρα. 

«Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ» έγραψε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο, στρεφόμενος όμως και κατά των ίδιων των εμπειρότερων βουλευτών του: «Όλα θα μπουν στη συζήτηση (όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το τωρινό καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές)» ανέφερε. Πρόκειται περί ευθείας απειλής, καθώς το καταστατικό υιοθετήθηκε πριν τις εκλογές του 2023 και δεν είχε αναδρομική ισχύ. Απομένει να φανεί εάν θα υπάρξει πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή επ’ αυτού. 

«Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων “τάσεων”, και χωρίς επαρκή κοστολόγηση» ανέφερε σε άλλο σημείο. Η αποστροφή αυτή αφορά όχι μόνον τους αποχωρήσαντες, αλλά νυν ισχυρά στελέχη, όπως τον Νίκο Παππά, που είχαν συμβάλει στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές. 

Πλήρης επιβεβαίωση για τις καταστατικές αλλαγές 

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την ανάρτησή του επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του ethnos.gr για τις οργανωτικές αλλαγές που εξετάζει εν όψει του καταστατικού συνεδρίου του Οκτωβρίου. Επιβεβαίωσε εμμέσως ότι θα ακολουθήσει την τακτική του ερωτηματολογίου που έθεσε προ μηνών για αλλαγές στην δομή του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές». 

Για την «σκιώδη κυβέρνηση» ανέφερε, «έχω ένα όραμα για κυβέρνηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών» και πρόσθεσε πως θα παρουσιάσει «μέχρι το τέλος του χρόνου τη σκιώδη κυβέρνησή μας».  

Επιβεβαίωσε, τέλος, και τη δημιουργία μητρώου στελεχών, προαναγγέλλοντας πως οι πορείες κάποιων αξιωματούχων εντός ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσουν. «Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...» έγραψε χαρακτηριστικά

ΠΑΣΟΚΝίκος ΠαππάςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης