Πολιτική|25.06.2024 07:06

Κυβέρνηση με το βλέμμα στα Βαλκάνια: Τα μηνύματα σε Β. Μακεδονία – Αλβανία και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στη… γειτονιά στρέφει το βλέμμα η Αθήνα, που στέλνει σαφή μηνύματα και υπογραμμίζει πως η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συνδέεται με την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την τήρηση θεμελιωδών κανόνων. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Βόρεια  Μακεδονία και μάλιστα χθες στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος μετά τις εκλογές. Την ίδια στιγμή σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην Αλβανία καθώς αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή και τις κινήσεις της Άγκυρας και επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτούς τους  διαύλους επικοινωνίας χωρίς βέβαια να τρέφει αυταπάτες. Ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα είναι να μην υπάρξει αύξηση των ροών από την τουρκική πλευρά, ενώ να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όσον αφορά στην Βόρεια Μακεδονία, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας «αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος "Βόρεια Μακεδονία", τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και υπογράμμισε πως η  εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Επισημαίνεται εδώ πως στην τελετή ορκωμοσίας, που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».  Ωστόσο λίγο νωρίτερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».

Μάλιστα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, το Σάββατο, αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία». Και χθες το βράδυ προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, φτάνοντας στο σημείο να πει  πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «είτε δεν ξέρει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε δεν την αντιλαμβάνεται».

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόσφατα στείλει μηνύματα στην νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι». Είχε δε σημειώσει πως θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε μία πολύ άβολη θέση, αν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική, όταν συναντηθούν στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για την 75η επέτειο.

Από την Αθήνα τονίζεται πως η γειτονική χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ μέσα από μια συμφωνία, που κατοχύρωσε μία ονομασία έναντι όλων. Σημειώνεται δε πως αν αυτό τεθεί σε αμφισβήτηση, τότε η Βόρεια Μακεδονία θα έχει μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά στις σχέσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας προσδοκά κάποια στιγμή να γίνει μέλος.

Η απόφαση για Μπελέρη

Όπως ήδη αναφέρθηκε σήμερα αναμένεται η απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη, καθώς  η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται σε δεύτερο βαθμό στα Τίρανα. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας πρωτόδικα είχε καταδικαστεί  σε δύο χρόνια φυλάκισης

Υπενθυμίζεται πως στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο  Φρ. Μπελέρη εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.  Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θέλω ο Φρέντι Μπελέρης να πάει να ορκιστεί στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου και προφανώς να συμμετέχει και στην ψηφοφορία για την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί κάθε ψήφος μετράει».

Να σημειωθεί εδώ πως την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής και θα επιχειρηθεί να βγει λευκός καπνός για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά την επόμενη μέρα.

Τι «ξημερώνει» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από την Αθήνα θέλουν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα,  ωστόσο ταυτόχρονα  έχουν βάλει με σαφήνεια τις  κόκκινες γραμμές της χώρας.  Άλλωστε στην ελληνική πλευρά  γνωρίζουν  πως δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό αφήγημα της γείτονος

«Δεν είμαι αφελής. Δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μια στιγμή στην άλλη» σημείωσε πρόσφατα Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ωστόσο αναφορά και στις θετικές ειδήσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα επεσήμανε πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις, Τούρκοι επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου με βίζα- εξπρές και υπάρχει καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό.

Να σημειωθεί εδώ πως πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να μεταβεί στην Κύπρο για την μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή. Την ίδια περίοδο ο κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα και μένει να φανεί αν θα επιμείνει στην ίδια αδιέξοδη γραμμή για το Κυπριακό

ελληνοτουρκικές σχέσειςΑλβανίαΒαλκάνιαειδήσεις τώραελληνοτουρκικάκυβέρνησηΒόρεια ΜακεδονίαΤουρκία