Πολιτική|25.06.2024 13:53

Σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναφορές Κασσελάκη σε «μαύρα»

Newsroom

Αναταράξεις και πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην εκτενή του ανάρτησή: Πέρα από τις σαφείς αιχμές που αφήνει κατά του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα και τις αποστάσεις που επιχειρεί να πάρει από τα πεπραγμένα του, μια αναφορά σε «μαύρα» χρήματα έβαλε «φωτιά» στο εσωκομματικό σκηνικό.

Μια αναφορά που έσπευσε να υπερθεματίσει ο στενός συνεργάτης του Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης προχωρώντας σε μια παραδοχή που σίγουρα θα εντείνει περαιτέρω την αντιπαράθεση εντός της Κουμουνδούρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;»

Η αναφορά στα «μαύρα» που έφερε σεισμό

Στην εκτενή του ανάρτηση, ο κ. Κασσελάκης, εκτός του ότι εμφανίζεται αντίθετος στα σενάρια συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ», χαρακτηρίζοντας «άκαιρη τη συζήτηση αυτή», και τις αιχμές για τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα, η αναφορά στα οικονομικά του κόμματος προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση:

1) Οικονομική Εξυγίανση

Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας. Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα».

Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα «δανεικά και αγύριστα» ανήκουν σε άλλους χώρους. Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε «άγνωστων χρηματοδοτών» είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει.

Άρα, πάμε να πολεμήσουμε μόνοι μας: Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Έχουμε κινηθεί στα όρια της κρατικής επιχορήγησης όλο αυτό το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, κάνοντας μία πολύ στοχευμένη και περιορισμένη προεκλογική καμπάνια.

Έχουμε καλύψει τρύπες.

Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα. Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά.

Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν - σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.

Υπερθεματίζει ο Αποστολάκης

Την αναφορά Κασσελάκη υπερθεμάτισε ο στενός του συνεργάτης , Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος σε συνέντευξή του στα  «Παραπολιτικά» FM  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός».

Προσπαθεί να τα μαζέψει ο Ρήγας

Από την πλευρά του, ο Πάναγιώτης Ρήγας, επιχείρησε να μαζέψει την αναφορά Κασσελάκη: Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως Στέφανος είπε κάτι πολύ απλό, δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές. Είπε για τον “δικό μου ΣΥΡΙΖΑ”, γιατί είναι αρχηγός σήμερα. Ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ “μαύρα” χρήματα, σας το λέω εγώ. Είναι ο πρόεδρος του κόμματος και ο κάθε πρόεδρος λέει για τη δική του περίοδο».

Κατά τα άλλα ο κ. Ρήγας επεσήμανε πως «έχω εικόνα των οικονομικών, τουλάχιστον κατά την περίοδο που ήμουν γραμματέας του κόμματος». Και πρόσθεσε: «Όταν παρέδωσα, δεν είχαμε κανένα χρέος. Την επόμενη περίοδο έγιναν υπερβάλλοντα έξοδα», εξηγώντας ότι έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν ότι λόγω χαμηλότερου ποσοστού που πήρε στις εκλογές, εκ των πραγμάτων θα λάμβανε το κόμμα και μικρότερη χρηματοδότηση.

Ζαχαριάδης: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαμήνυσε πως «τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν διαυγή και καθαρά» και απευθυνόμενος προς τον κ. Κασσελάκη διαμήνυσε: «Αν υπάρχει κάτι άλλο, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα».

«Δεν επιτρέπεται να αφήνεται κανένα παράθυρο και περιθώριο συμψηφισμού, κόμματα τα οποία χρωστάνε 500 εκατομμύρια, μισό δις χρωστά η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, 450 εκατομμύρια χρωστάει το ΠΑΣΟΚ, να κάνουν συμψηφισμό με εμάς που δε χρωστάμε ένα ευρώ. Αυτό λοιπόν πρέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το ξεκαθαρίσει και δεν μπορεί σε αυτό να υπάρχει καμία σκιά. Αν υπάρχει κάτι άλλο να το πει ευθέως.

Με φόντο και τη σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη για την ανάρτηση Μωραΐτη, ο κ. Ζαχαριάδης ερωτήθηκε εάν εξωθείται σε παραίτηση, με τον ίδιο να απαντά: «Καταρχήν, δεν θέλω να σχολιάσω δημόσια τοποθετήσεις άλλων συναγωνιστών, γιατί πιστεύω πάντα ότι όταν είσαι σε ένα κόμμα δίνεις έναν αγώνα και πάντα στα κόμματα κάποιος πηγαίνει επειδή το επιθυμεί και το θέλει και ξέρει πού πηγαίνει. Εγώ λοιπόν ξέρω πάρα πολύ καλά σε ποιο κόμμα είμαι τα τελευταία 20 χρόνια και για ποιες ιδέες αγωνίζομαι και θεωρώ ότι εν πάση περιπτώσει αυτή η δημόσια σύγκρουση, να βγαίνει ένας Νίκος Μωραΐτης, και να μου λέει σε εμένα, και εντάξει εμένα, αλλά στον Αλέκο Φλαμπουράρη ο Νίκος Μωραΐτης να πάει στην Νέα Αριστερά, αυτό είναι γελοίο. (…) Ποιος είναι αυτός που έρχεται και μετράει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα στέλνει από δω και από κει;» 

Παρέμβαση Τεμπονέρα

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο ACTION24, σημείωσε πως του είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα.

«Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν, και αυτό δεν θα γίνει στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρατηρώ φαινόμενα και μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας. Αυτό δεν χρειάζεται. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε έξω και μπροστά, όχι πίσω και μέσα. Και αυτό αφορά το σύνολο του προοδευτικού χώρου. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων τού χθες», τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Μαρινάκης: Όποιος έχει στοιχεία να πάει στη Δικαιοσύνη

Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος δέχθηκε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των συντακτών: «κάθε σοβαρή καταγγελία για να έχει αξιοπιστία πρέπει να διατυπώνεται και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές. Πολιτική μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  και εκτόξευση διαφόρων κατηγοριών, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή ούτε από το βήμα του εκπροσώπου  της κυβέρνησης που έχω την τιμή να βρίσκομαι έχω είτε μέσα από μια πολιτική συζήτηση, να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Αν έχει κάτι περισσότερο σε αυτό που λέμε, αν έχει σοβαρές ατιάσεις ας πάει στη δικαιοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να προσπεράσουν είναι ότι με τον πιο κυνικό τρόπο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο αρχηγός του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στους πολίτες ότι τελικά δεν έχουμε πρόγραμμα, ελάτε να το φτιάξουμε από την αρχή. Ο ίδιος άνθρωπος που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ενόψει των ευρωεκλογών μιλούσε υπερηφανευόμενος για το πρόγραμμα του κόμματος αυτός. Προφανώς είναι και ο λόγος που ουδέποτε δέχθηκε να έρθει στην Βουλή

Ευάγγελος ΑποστολάκηςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΔιονύσης Τεμπονέραςειδήσεις τώρα