Πολιτική|26.06.2024 07:03

ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης VS Δούκας - Η πρώτη μονομαχία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόντρα από τα… αποδυτήρια έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή του Χάρη Δούκα, μέσω της οποίας προτείνει τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στις αρχές Νοέμβρη. Η κίνηση του δημάρχου Αθηναίων έδωσε τον τόνο σχετικά με το τι θα ακολουθήσει, με αρκετούς να προβλέπουν μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στους «δύο».

Ο κ. Δούκας ουσιαστικά με την επιστολή του επιβεβαιώνει αφενός ότι θα είναι υποψήφιος, αφετέρου δεν αφήνει περιθώριο στον Νίκο Ανδρουλάκη να παίξει καθυστερήσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση από την πλευρά του προέδρου του κόμματος. Κι αυτό διότι δεν δείχνει να… συναινεί, αλλά καταλογίζει βιασύνη στον Χάρη Δούκα και να περιμένει μέχρι την προσεχή Κυριακή. Με άλλα λόγια, αφήνει ανοικτή την ημερομηνία, με ορισμένους εντός της Χαριλάου Τρικούπη να «διαβάζουν» με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την διαρροή του Νίκου Ανδρουλάκη. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι ο νυν πρόεδρος δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί και τουλάχιστον οι πρώτες μετρήσεις τον παρουσιάζουν ως το φαβορί προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία του.

Ταυτόχρονα, ακόμα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς επίσης και την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που σημαίνει ότι η δική του πρόταση (κατά πάσα πιθανότητα) θα είναι αυτή που θα εγκριθεί. Μεγάλο περιθώριο, όπως ομολογούν πράσινα στελέχη, για ελιγμούς δεν έχει, εκτός εάν πάρει την απόφαση να συγκρουστεί μετωπικά με όλους όσοι τον αμφισβητούν και έτσι να κινδυνέψει να φτάσει μέχρι την διάσπαση, μια και είναι δεδομένο ότι οι επικριτές του δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες προς ώρας δεδομένοι θα πρέπει να θεωρούνται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Το όνομα του Μανώλη Χριστοδουλάκη παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνει πίσω ώστε να στρατευθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων. Εξάλλου, τόσο ο κ. Δούκας όσο και ο κ. Χριστοδουλάκης διατηρούν άριστες σχέσεις με το «παπανδρεϊκό» μπλοκ.

Παράλληλα, ως ένα από τα ονόματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή είναι αυτό του Παύλου Γερουλάνου, ενώ τα χαρτιά της δεν έχει ανοίξει ακόμα η Μιλένα Αποστολάκη, αν και πολλοί δεν θεωρούν ότι τελικά θα κατέλθει στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα έχει φουντώσει για τα καλά και σίγουρα θα συνεχιστεί ακόμα και με χτυπήματα «κάτω από τη μέση».

ειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας