Πολιτική|26.06.2024 07:14

Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο - Τι λένε βουλευτές για … επιστροφή στις ρίζες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί σήμερα και μένει να φανεί σε ποια έκταση και ποια ένταση θα διατυπωθούν προβληματισμοί και παράπονα από «γαλάζιους». Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν φωνές που μιλούσαν για επιστροφή στις … ρίζες, προκειμένου να υπάρξει επαναπροσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων που έχουν δυσαρεστηθεί από κυβερνητικές επιλογές τους τελευταίους μήνες (όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο).

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε τον πήχη που είχε θέσει, καθώς πήρε ποσοστό 28,3% όταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019 είχε συγκεντρώσει 33,12 %. Ισχυρό καμπανάκι έχει χτυπήσει και για τα αυξημένα ποσοστά αποχής και ιδιαίτερα για το γεγονός πως υπήρξαν απώλειες σε ομάδες που είχαν συμβάλει σε καθοριστικό βαθμό στην εκλογική νίκη το 2023 (όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες).

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακούσει τους βουλευτές και στόχος είναι να γίνει ένας εκτενής διάλογος για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αλλά και για τις κινήσεις της επόμενης μέρας. Δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν βουλευτές που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τα ανοίγματα στο κέντρο και τις πολιτικές μεταγραφές, εκτιμώντας πως παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος έχουν δυσαρεστηθεί.

Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι πόσοι βουλευτές τελικά θα πάρουν το λόγο αλλά και σε ποια ένταση θα εκδηλωθούν τα όποια παράπονα. Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν πάντως πως η σημερινή συζήτηση θα συμβάλλει ώστε να περιοριστούν το επόμενο διάστημα οι … γκρίνιες και να μην υπάρξει κλίμα εσωστρέφειας μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης

Υπενθυμίζεται εδώ πως πρόσφατα βουλευτές με δημόσιες τοποθετήσεις τους άνοιξαν την συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Η αρχή έγινε από τον Μάριο Σαλμά που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια του «δυσμενούς», όπως το χαρακτήρισε, αποτελέσματος. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».

Την ίδια στιγμή ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία, σημείωσε πως κάποιες επιλογές ή αστοχίες κυβερνητικών στελεχών «μας απομάκρυναν από αξιακές και ταυτοτικές θέσεις την ιστορικής και ανθεκτικής μας παράταξης». Από την πλευρά του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Νότης Μηταράκης, λέγοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Αυτό που μένει να φανεί σήμερα είναι πόσοι από τους βουλευτές που θα πάρουν το λόγο θα ταχθούν υπέρ της στροφής σε ένα παραδοσιακό κοινό και αν θα απαντήσουν «γαλάζιοι» που επιμένουν στο άνοιγμα στο κέντρο. Επίσης έχει ενδιαφέρον σε ποια αιτία θα αποδώσουν οι βουλευτές το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και σε ποιους τομείς θα ζητήσουν διορθώσεις στην ασκούμενη πολιτική.

Πού θα εστιάσει ο Μητσοτάκης

Για μία «δυναμική επανεκκίνηση» μετά τις ευρωεκλογές μιλούν από το κυβερνών κόμμα και ανάλογα μηνύματα θα εκπέμψει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αναμένεται να επαναλάβει αυτό που έχει υπογραμμίσει πρόσφατα πως αυτό που ζήτησαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά.

Από το Μαξίμου θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα φυγής προς το εμπρός και να εστιάσουν σε μια σειρά κινήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων στο στεγαστικό πεδίο, η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών, οι μεταφορές, η οικονομία, η αύξηση των μισθών, η μείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις, η αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής και η συνέχιση της μείωσης φόρων.

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφόσον βγει λευκός καπνός, όπως αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής, για τα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά θα ξεκινήσει η συζήτηση για μια σειρά θεμάτων αιχμής. Η Αθήνα ενδιαφέρεται κυρίως για θέματα που σχετίζονται με την ενιαία αμυντική πολιτική, με ζητήματα τιμών με την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής αλλά και γενικότερα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει και σήμερα σήμα πως η προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος δεν πρόκειται να σταματήσει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική πρόσφατη αναφορά του πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα».

Έρχεται κοινή εμφάνιση Σαμαρά - Καραμανλή

Τα «γαλάζια» ραντάρ στρέφονται στην κοινή εμφάνιση που πρόκειται να κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσουν την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Να σημειωθεί εδώ πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, όπου πάντως δεν είχαν μιλήσει. Ένα θέμα που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πόσοι γαλάζιοι θα παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΚώστας ΚαραμανλήςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρα