Πολιτική|26.06.2024 09:30

Κασσελάκης: Αν θέλουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ μαύρο χρήμα, να εκλέξουν άλλον πρόεδρο - Μονόδρομος το κλείσιμο της Αυγής

Newsroom

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, να διακόψει αιφνιδιαστικά την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Αυγή». Όπως σημειώνει ο Νίκος Σβέρκος στο ρεπορτάζ του για το ethnos.gr, το κόμμα βιώνει μια  από τις χειρότερες φάσεις εσωστρέφειας -αν όχι τη χειρότερη στην εποχή μετά τη διάσπασή του. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι εμφυλιοπολεμικό, ενώ η επιθετική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε πρωτοφανείς αναταράξεις στο κομματικό οικοδόμημα καθώς στράφηκε κατά του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού του. Κορυφαίοι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος μιλούν για «μαύρα» και στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη αλληλοσπαράσσονται κι όλα αυτά συνδυαστικά με το κλείσιμο της Αυγής.

Με νέα του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζει τις εξελίξεις που καταγράφονται στο κόμμα τα τελευταία 24ωρα.

Ο ίδιος αναφέρεται εκ νέου στο στο μαύρο χρήμα και υποστηρίζει ότι «ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα πάρει μαύρα χρήματα. Ταυτόχρονα, προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθέσουν σε εταιρεία ορκωτών λογιστών να ελέγξει τα οικονομικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος δεκαετίας. 

Η ανάρτηση 

Ειδικότερα ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε: «Σας μίλησα με ειλικρίνεια για δύσκολες οικονομικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Με μεγάλο συναισθηματικό κόστος. Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτήν τη στιγμή; Μόνο με μαύρο χρήμα.

Ξεκαθάρισα:
Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα.

«Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει ότι, αν οι ψηφοφόροι ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν μαύρο χρήμα προκειμένου να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις, θα πρέπει να εκλέξουν άλλο Πρόεδρο.
Έναν Πρόεδρο οποίος να αποδέχεται τον υπόγειο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα περισσότερα κόμματα στην Ελλάδα.
Εγώ δεν προσφέρομαι. Λυπάμαι.

Κι επειδή η «βασίλισσα του μαύρου χρήματος» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, τον προκαλώ ανοιχτά:

Να φέρουμε τώρα και στα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών (προτείνω την Deloitte ή αντίστοιχου κύρους εταιρεία) για έλεγχο όλων των οικονομικών μας στοιχείων σε χρονικό βάθος δεκαετίας. Με άρση οποίας ρήτρας εμπιστευτικότητας μπορεί να υπάρχει με προμηθευτές ή συνεργάτες.

Όλα στο φως.

Έχω υποσχεθεί στους πολίτες ότι αυτό το σάπιο σύστημα θα το σπάσω, ακόμη κι αν χρειαστεί να πέσω μαζί του.

Κύριε Μητσοτάκη, πάμε;»

Παραιτήθηκαν Τεμπονέρας, Τσιόκας, Κοτσακάς από τα όργανα του κόμματος

Υπενθυμίζεται ότι την παραίτηση τους από το Οργανωτικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν σήμερα με κείμενό τους οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας τονίζοντας ότι «η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη,με την οποία διαφωνούμε».

Το κείμενο παρέμβαση

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).

Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη,με την οποία διαφωνούμε.

Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές.

Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση.

Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.

Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο . Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο .

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»
Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμοτητας.

Οι υπογράφοντες

Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ

Ενημέρωση : Το κείμενο παρεμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ»

Στην επικαιρότητα ξανά τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα» είπε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, βουλευτής και ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση του αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αίσθηση πως το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει να μην υπολογίζει τίποτα μπροστά στην κριτική για την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μπροστά στο στόχο του να τελειώνει μια και καλή με όσα έμπειρα στελέχη τον αμφισβητούν.

Η δήλωση Αποστολάκη, όμως, εγκυμονεί και δυο σοβαρότατους κινδύνους για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη μία, η παραδοχή τέλεσης ενός αδικήματος μπορεί να προκαλέσει παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό η δημόσια συζήτηση να στραφεί ξανά γύρω από ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, όπως παρομοίως έγινε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.

Πλήθος άλλων στελεχών πάντως που ρωτήθηκαν για το θέμα σε συνεντεύξεις ξεκαθάριζαν πως τέτοιο ζήτημα είναι ανύπαρκτο. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, δε, είπε (Action24) πως «προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα». Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κάλεσε ουσιαστικά όποιον έχει στοιχεία επ’ αυτού να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη. Οπότε είναι βέβαιο πως το ζήτημα θα παραμένει στην ατζέντα της επικαιρότητας, καθώς επιτείνει την τοξική εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου.

Περίεργη μεταστροφή βλέπουν στελέχη της Κουμουνδούρου

Το ερώτημα που κυκλοφορεί έντονα στην Κουμουνδούρου είναι το «τι μεσολάβησε και ο Κασσελάκης μιλά τώρα για χάος στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ;». Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους εννέα μήνες που προεδρεύει του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε δώσει ποτέ την εικόνα οικονομικής διάλυσης, ενώ ο ίδιος δήλωνε πως ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση των οικονομικών. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, κομματικές πηγές έδωσαν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα και τα οικονομικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας τότε στη ΝΔ τον ρόλο του «ενορχηστρωτή των fake news».

Η προβληματική οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άλλωστε αναμενόμενη, καθώς η κρατική χρηματοδότηση ήταν μειωμένη λόγω της πτώσης του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγνώριζε δημοσίως το πρόβλημα, το απέδιδε ακριβώς στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και υποσχόταν πως θα ανευρεθούν λύσεις. Αυτήν ακριβώς τη «γραμμή» είχε και όταν έγινε γνωστό πως ο ίδιος στα τέλη του 2023 θέλησε να δανείσει το κόμμα του προκειμένου να διευκολυνθεί η ταμειακή ροή και να μην υπάρξει κενό στις πληρωμές των εργαζομένων του.

Στην πρόσφατη ανάρτησή του όμως μίλησε ουσιαστικά για μη χρηστή διαχείριση επί των ημερών του προκατόχου του. Αυτή η μεταστροφή στην επιχειρηματολογία του Στέφανου Κασσελάκη έχει κάνει πολλούς στην Κουμουνδούρου να μιλούν για «παράδοξη στροφή» που έχει πολιτικά κίνητρα και αγωνίες.

Άγριες κόντρες και πιέσεις

Οι αναταράξεις που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης ενεργοποίησαν κατά τα φαινόμενα και πρόσωπα που σπεύδουν να καταλάβουν θέση στον διαφαινόμενο αλληλοσπαραγμό του φθινοπώρου. Ο στενός συνεργάτης και εκ των λογογράφων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μωραΐτης, προχώρησε την Δευτέρα σε ανάρτηση με την οποία ευχόταν ουσιαστικά να βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Σπίρτζης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς και να βρίσκονταν στην Νέα Αριστερά οι Κώστας Ζαχαριάδης και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε δηκτικά την ανάρτηση του στιχουργού, ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να υπερθεματίσει στην ανάρτηση Μωραΐτη. Ξεκίνησε έτσι μια άγρια κόντρα με τον Κ. Ζαχαριάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εμπεριείχε ουκ ολίγα υπονοούμενα, που ξεκινούσαν από την υποψηφιότητά του για την δημαρχία της Αθήνας και έφταναν μέχρι την «υποκριτική συγγνώμη» του Παύλου Πολάκη όταν ετέθη ζήτημα διαγραφής του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συγκεκριμένη δημόσια αντιπαράθεση είναι στην πραγματικότητα η κορυφή του παγόβουνου. Είναι λιγοστά πλέον τα στελέχη -ανάμεσά τους ο Παύλος Πολάκης- που δείχνουν να μην ενοχλούνται από τις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάτω από την επιφάνεια, η δυσαρέσκεια πλήθους στελεχών για τις κινήσεις Κασσελάκη φουσκώνει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τρεις βουλευτές, οι Γιώργος Καραμέρος, Συμεών Κεδίκογλου και Χάρης Μαμουλάκης ζήτησαν με επιστολή τους στον Σωκράτη Φάμελλο την εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο. προκειμένου αυτή τη φορά να διεξαχθεί συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Ελένη Αυλωνίτου, δε, είναι το δεύτερο μέλος της Κ.Ε. μετά τον Γιώργο Τσίπρα, που υπέγραψε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη και ασκεί πια σφοδρή κριτική στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το να βλέπει ο αξιότιμος Πρόεδρος "μαύρα" στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πρύμα (sic) γιατί θα ήθελε να συμπλεύσει με τη κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για μαύρες συναλλαγές και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα πιάσανε για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών!! Αιδώς Αργείοι!!!» έγραψε η πρώην βουλεύτρια.

Σταμάτησε το καθημερινό φύλλο της Αυγής

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των αναταραχών είναι και η ανακοίνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την παύση της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής. Ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και επί προεδρίας Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ωστόσο τότε κρίθηκε πως η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου δεν θα ελαφρύνει οικονομικά την Κουμουνδούρου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως επιχείρημα την οικονομική στενότητά του λόγω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Η απόφαση για παύση της καθημερινής έκδοσης ελήφθη στο Εκτελεστικό Γραφείο και παρέμεινε μυστική για αρκετές ημέρες. Ανακοινώθηκε, δε, αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους της Αυγής σε μη προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπεύθυνο επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, και τον διευθυντή της εφημερίδας, Σπύρο Σουρμελίδη.

Η αναστολή της έκδοσης έγινε μάλιστα άμεσα: Σήμερα δεν κυκλοφόρησε το φύλλο της Αυγής. Στους εργαζόμενους δόθηκε υπόσχεση πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, καθώς θα απορροφηθούν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το κυριακάτικο φύλλο. Το Δ.Σ. της μάλιστα επιφυλάχθηκε να «παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας».

Αλέξης Τσίπραςεφημερίδα ΑυγήΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης