Πολιτική|26.06.2024 16:04

Μητσοτάκης: Συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Έληξε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία «εξαντλητική» αλλά «ουσιαστική συζήτηση».

Όπως είπε, «ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα».

Νωρίτερα, σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος έστειλε με την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοιτώντας προς τους βουλευτές που διατηρούν ενστάσεις (μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς) ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος υπογράμμισε με νόημα ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως ο δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους. Αυτό δείχνει και η ιστορία μας όταν διευρυνθήκαμε, κερδίζαμε».

Μάλιστα, προσέθεσε για να προλάβει τις αντιδράσεις ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας. «Βαδίζουμε στο δρόμο της ιδρυτικής μας διακήρυξης», είπε και εξέπεμψε καμπανάκι σε όλους όσοι θεωρούν ότι η ΝΔ έχει κάνει συμβόλαιο με την αυτοδυναμία. «Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Η εμπιστοσύνη των πολιτών διεκδικείται από τη δική μας δράση, κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει, κάνοντας την αυτοκριτική του ότι «οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια», για να συμπληρώνει ότι «πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει τον στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ», είπε. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι πολίτες «επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη» ενώ με το βλέμμα σε όσους μιλούν για δεξιά στροφή τόνισε ότι «βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας, λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις αναφορές του στην κατεύθυνση της ΝΔ μίλησε για ένα «ευρύ, ενωτικό, ρεύμα του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού», το οποίο θα είναι ανάχωμα σε κάθε απόπειρα επιστροφής στην εποχή του λαϊκισμού». «Κίνδυνος που δεν έχει εκλείψει και αναβιώνει με ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα, η διαχείριση των αδιεξόδων τους ή των αρχηγικών τους φιλοδοξιών είναι δική τους υπόθεση», σημείωσε.

Στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης προς τους γαλάζιους βουλευτές τόνισε ότι χρέος όλων είναι οι λύσεις στις ανάγκες των πολιτών, δηλαδή όπως είπε «να είμαστε σε επιφυλακή, έχουμε μια τριετία μπροστά μας που αποτελεί αρκετό πολιτικό χρόνο. Μας επιτρέπει και να διορθώσουμε λάθη και να ξεδιπλώσουμε πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό μας έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Είναι μια ευθύνη που προκύπτει από το ύψος του πήχη που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει. Δεν πρόκειται να τον κατεβάσουμε έστω και αν σημαίνει ότι η κυβέρνηση γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την όποια αδυναμία της ζωής, πολλές φορές και άδικα, καθώς παλεύουμε με παθογένειες δεκαετιών. Αναλαμβάνουμε αυτό το κόστος».

Μήνυμα έστειλε και στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα επισημαίνοντας ότι: «Ο Φρέντη Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί όπως όταν εξελέγη δήμαρχος. Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μια ελληνική παροιμία ‘όπως έστρωσε θα κοιμηθεί’».

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚοινοβουλευτική Ομάδα