Πολιτική|27.06.2024 06:35

ΣΥΡΙΖΑ: Η χύτρα της Κουμουνδούρου δονείται και ο Κασσελάκης ανεβάζει την θερμοκρασία

Νίκος Σβέρκος

Η Κουμουνδούρου μοιάζει με χύτρα έτοιμη να σκάσει, στελέχη αποχωρούν από τα όργανα εκφράζοντας την απογοήτευση για την κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ όπου παραμένει δεν δείχνει διάθεση αποσυμπίεσης της έντασης και επιμένει να μιλά για «μαύρους πόρους».

Σε συνθήκες πρωτόγνωρης έντασης οι συνεδριάσεις των οργάνων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε χτες το απόγευμα πως στις 7 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ -όπως συνηθίζεται- θα προηγηθεί στις 4 Ιουλίου συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε ουσιαστικά δεκάδες μέλη του οργάνου που συγκέντρωναν υπογραφές με αίτημα την σύγκλησή του υπό το φως της ευρύτατης δυσαρέσκειας που εξαπλώνεται στην Κουμουνδούρου.

Ανάμεσα στις υπογραφές βρίσκονταν και εκείνες πολλών κορυφαίων στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε προηγηθεί και η επιστολή τριών βουλευτών (Καραμέρος, Κεδίκογλου, Μαμουλάκης) με την οποία ζητούσαν να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ώστε να αποτιμηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η συνεδρίαση τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο και της Κεντρικής Επιτροπής προδιαγράφονται εξαιρετικά τεταμένες. Έχει προηγηθεί το «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη, με το οποίο στοχοποιούσε αλλότρια «κέντρα» που προωθούν την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ περιείχε πρωτοφανείς αναφορές σε «μαύρα» στα ταμεία των κομμάτων, επιθέσεις στον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση τον Αλέξη Τσίπρα και έμμεσες απειλές σε βουλευτές και στελέχη για «καρατομήσεις». Έχουν υπάρξει, επιπρόσθετα, οι απολύσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές δυσαρέσκειας για την παύση έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής.

Δεν παύει να προκαλεί τους συντρόφους του ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως συνεχίζει την τακτική της πρόκλησης των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υποδαυλίζοντας την ένταση στην Κουμουνδούρου. Σε συνέντευξη που έδωσε σε ομογενειακό ραδιόφωνο στις ΗΠΑ περιέγραψε μεν ως μονόδρομο την απόφαση για παύση έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής, αλλά προκάλεσε τους συντρόφους του να αποδείξουν έμπρακτα την στήριξή τους στο κόμμα.

«Θα δωρίσω το μάξιμουμ που επιτρέπεται από το νόμο που είναι 20.000 ευρώ. Παρακαλώ όσους συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος να κάνουν το ίδιο, το κατά δύναμιν» είπε χαρακτηριστικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε στο τραπέζι μια ακόμα έμμεση απειλή προς τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε θα τους προσαφθεί αυτονόητα η κατηγορία πως δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το κόμμα τους.

Είπε επίσης πως επί Αλέξη Τσίπρα η Π.Γ. του κόμματος είχε λάβει απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής, κάτι που ο προκάτοχός του δεν εφάρμοσε. Η αλήθεια είναι βέβαια τελείως διαφορετική. Όπως είχε γραφτεί τότε ευρύτατα στον Τύπο, το όργανο τον Ιανουάριο του 2022 εξέτασε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αναστολής της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας, ωστόσο προκρίθηκε σχέδιο εξυγίανσης των οικονομικών της που έφεραν και μείωση των δαπανών της.

Σε ανάρτησή του πάντως δεν απέσυρε τους ισχυρισμούς του για τα «μαύρα». Τουναντίον είπε πως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα», αφήνοντας ξανά να εννοηθεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του άλλου» έπαιρνε παράνομα αδήλωτους πόρους.

 Στελέχη παραιτούνται από τα όργανα, αλλά ο Κασσελάκης δεν πτοείται

Οι αναταράξεις των τελευταίων 24ώρων προκάλεσαν και στελεχειακές απώλειες. Τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χάρης Τσιόκας ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα κομματικά όργανα, λέγοντας πως «η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε».

Τα τρία στελέχη ξεκαθάρισαν πως παραμένουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ανακοίνωσή τους απέπνεε έντονα την αίσθηση της απογοήτευσης για τα όσα πράττει ο Στέφανος Κασσελάκης. Πρόσωπα που συνομιλούν με τη συγκεκριμένη μερίδα στελεχών, λένε πως είναι πια σαφές πως το πεδίο αντιπαράθεσης δεν βρίσκεται στο πεδίο της κομματικής βάσης αλλά σε διαμάχες άνευ πολιτικής, καθώς και πως η αποστράτευση «αριστερόστροφων» μελών έχουν επιφέρει την επιβολή απολίτικων στοιχείων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έδειξε πάντως να δυσαρεστείται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Είπε πως «αν κάποιος δε θέλει να συμμετάσχει, κανείς δεν μπορεί να τον αναγκάσει» και ευχήθηκε «να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην προγραμματική διαδικασία του κόμματος». Στο πρόσφατο παρελθόν είχε δείξει άλλωστε ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον Διονύση Τεμπονέρα.

Αλέξης ΤσίπραςΝίκος ΤεμπονέραςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα