Πολιτική|27.06.2024 07:22

«Ραντεβού» των ευρωπαϊκών ηγετών στις Βρυξέλλες για να κλειδώσουν οι θέσεις- κλειδιά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο. Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης υπήρξε συναίνεση των τριών «πολιτικών οικογενειών» σε τηλεδιάσκεψη των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ), των Σοσιαλιστών (Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ) και των Φιλελευθέρων (Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε). Και συμφώνησαν για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και η οποία στόχος είναι να καταλήξει σε αποφάσεις.Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη Σύνοδο πριν από δέκα μέρες η συζήτηση είχε κολλήσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο αν θα ανάψει το πράσινο φως για πενταετή θητεία του κ. Κόστα (καθώς μετά την πάροδο των δυόμισι ετών απαιτείται ανανέωση). Και έτσι οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν νέο ραντεβού σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στόχος άλλωστε είναι στη συνέχεια η συζήτηση να περάσει σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η κάθε χώρα. Από την κυβέρνηση θέλουν να πάρουν ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο και στη συνέχεια θα αποφασιστεί και το πρόσωπο του νέου Επιτρόπου.

Ποια θέματα βρίσκονται στο «μενού»

Ένα από τα θέματα που θα απασχολούν τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΒρυξέλλεςΕυρωπαϊκό Συμβούλιοειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης